Удари українських безпілотників по російських НПЗ знаменують новий етап війни - Bloomberg

Удари українських безпілотників по російських НПЗ знаменують новий етап війни - Bloomberg

Укрінформ
Цього року Україна успішно атакувала щонайменше дев'ять російських великих нафтопереробних заводів, що, за деякими оцінками, вивело з ладу 11% від загальної потужності країни.

Про це пише Bloomberg, передає Укрінформ.

Українські дрони змогли проникнути вглиб російської території і завдати удару по галузі, яка має вирішальне значення для військових зусиль Кремля, забезпечуючи як постачання палива для окупантів, так і потік нафтодоларів у російську казну, зазначає видання.

Те, що починалося як символічні зусилля, зокрема минулорічна атака безпілотників на Кремль, перетворилося на "узгоджену кампанію з завдання шкоди стратегічному об'єкту", вважає Пітер Шредер, колишній аналітик ЦРУ, який зараз є позаштатним старшим науковим співробітником Центру нової американської безпеки у Вашингтоні.

За словами виробників безпілотників, які говорили з Bloomberg, цей успіх дався нелегко. Дрони мали бути спроєктовані таким чином, щоб подолати складні російські засоби глушіння, використовуючи навігацію на місцевості або візуальне виявлення, яке не потребує жодного цифрового зв'язку після запуску. Вони повинні працювати на відстані до 1000 кілометрів, а також нести достатньо велику вибухівку, щоб завдати значної шкоди об'єктам.

Читайте також: Експерт: Удари по НПЗ у Росії - хороша тактика, бо змушує ворога знімати ЗРК з інших територій

За межами Росії нафтовий ринок продемонстрував лише скромну реакцію на атаки безпілотників, попри статус країни як великого експортера, пише видання. Ситуація може змінитися, якщо українським безпілотникам вдасться вивести з ладу Киришівський НПЗ, що потенційно призведе до припинення виробництва близько 150 000 барелів на день дизельного пального, призначеного в основному для експорту. Ринки нафти можуть зазнати ще більших потрясінь, якщо Київ почне націлюватися на основні російські нафтоекспортні термінали на Балтійському або Чорному морях.

Як зазначають автори статті, наразі кампанія з використанням безпілотників зосереджена виключно на економічному впливі на Росію - перешкоджанні переробці сирої нафти на паливо та виснаженні її системи протиповітряної оборони.

За словами іншого виробника безпілотників, який говорив на умовах анонімності, атаки також мають психологічну мету, адже російська пропаганда намагається змусити своїх громадян забути, що країна перебуває у стані війни, але довгі черги на заправках принесуть реальність конфлікту в їхнє повсякденне життя.

Читайте також: Березневі атаки БПЛА на НПЗ Росії

Автори статті зауважують, що Київ змушений покладатися на атаки безпілотників, оскільки союзники неохоче надають ракети великої дальності, здатні знищувати цілі в глибині Росії, побоюючись ескалації.

"Кампанія проти російської енергетичної інфраструктури показує, що Київ може продовжувати завдавати певного болю. Але це навряд чи матиме стратегічний вплив на хід війни", - вважає Шредер.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Служба безпеки України спільно з Силами спецоперацій та Силами безпілотних систем ЗСУ відпрацювали дронами Словʼянський нафтопереробний завод у Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-