Підсумки «Рамштайну-20»: Україна мала і матиме підтримку

Підсумки «Рамштайну-20»: Україна мала і матиме підтримку

Укрінформ
Росії надіслали чіткий меседж: Захід – єдиний і сильний, і підтримуватиме Україну всім необхідним. Де-факто, за це навіть Трамп

19 березня союзники і партнери України провели ювілейне – двадцяте за рахунком засідання у форматі «Рамштайн», яке пройшло на однойменній військовій базі Повітряних сил США в Німеччині. Важливо підкреслити: це була перша очна зустріч Контактної групи з питань оборони України після хвороби глави Пентагону Ллойда Остіна, в якій традиційно взяли участь представники понад 50 країн світі. Нашу делегацію очолив міністр оборони Рустем Умєров.

Напередодні Київ озвучив як нагальні потреби (більше артилерії, снарядів, систем ППО тощо), так і довготермінові виклики для продовження визвольної війни проти Росії.

Чи почули нас партнери, чи були задоволені наші потреби?

Президент Володимир Зеленський запевнив, що усе пройшло добре: «Це – продуктивна зустріч, є результати. Зараз можна сказати кілька речей. Будуть нові оборонні пакети, зокрема дефіцитна артилерія. Нові держави приєднуються до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів. Дякую всім!».

Отже, які теми обговорювалися на «Рамштайні-20» та які домовленості було досягнуто – в огляді Укрінформу.

Очільник Пентагону Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун
Очільник Пентагону Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун

МИ ПРОДОВЖИМО ЗАЛИШАТИСЯ ОБ'ЄДНАНИМИ ПРОТИ ПУТІНА: КЛЮЧОВІ ЗАЯВИ ОСТІНА ТА БРАУНА

На відкритті зустрічі глава Пентагону Ллойд Остін заявив про високу ціну, яку платить Росія за війну, яку веде проти України. Він зауважив, що Кремль втратив 315 тисяч військових загиблими та пораненими. На розгортання військ та ведення бойових дій Москва витратила 211 млрд доларів, ще до 1,3 трильйонів доларів – втрати потенційного зростання економіки країни.

«Україна також зазнає непоправних втрат, але їй вдається знешкоджувати російські судна. Ми знаємо, що умови, в яких бореться українська армія, є надзвичайно важкими. На жаль, цивільне населення страждає від атак російських безпілотників. Тому сьогодні наш меседж чіткий: США не допустять, щоб Україна програла, наша коаліція та весь вільний світ не допустять цього», - зазначив міністр оборони США.

За його словами, ювілейний "Рамштайн" визначив, чого Україна потребує тут і зараз, щоб вистояти перед агресією РФ. Окремо Ллойд Остін відзначив внесок Чехії, яка знайшла спосіб дістати артилерійські снаряди. Відомо, що вже погоджена перша партія на 300 тис. одиниць, а загалом йдеться про постачання ще 700 тис. снарядів.

Окрім того, у межах коаліції потужностей відбулися перемовини з лідерами таких країн як Естонія, Данія, Німеччина, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія та Польща. Союзники обговорили питання постачання дронів, навчань, а також координацію оборонної промисловості.

Шеф Пентагону наголосив, що коаліція останніми тижнями має прогрес: «Ми продовжуватимемо працювати разом, щоб виявити прогалини та забезпечити фінансування найбільш невідкладних моментів».

Він також назвав підтримку України інвестицією у безпеку Європи та світу. На його переконання, якщо Путін досягне свого, це поставить під загрозу всіх.

«Світ порине за такого сценарію у насильство. Тому важливо залишатися єдиними і сильними, питання свободи України є важливим для всіх. Через що необхідно зробити все, щоб Кремль зупинився в Україні, попри бажання йти далі. Ми знаємо, що він хоче йти далі, але Україна може зупинити його, тому якщо ми підтримуватимемо Україну в Україні, передаватимемо необхідну зброю для оборони, ми інвестуємо у нашу безпеку. Ми продовжимо залишатися об'єднаними проти Путіна», - додав пан Остін.

Щодо ризиків російського прориву на фронті, то він зауважив те, що Росії вдається здобувати невеликі військові перемоги. Однак це дається величезними ресурсами заради невеличких клаптиків землі.

«Мої колеги та головнокомандувач ЗСУ впевнені, що їм вдасться захищати надалі свою батьківщину. Так, вони потребують амуніції, допомоги, щоб продовжувати оборону. І тут якраз хочу додати, що ми сподіваємося, що незабаром буде ухвалено черговий пакет допомоги Україні», - сказав очільник Міноборони США.

Ллойд Остін наголосив, що нинішній формат «Рамштайн» – цілком ефективний, і що за результатами зустрічі він повертається додому в піднесеному настрої: «Сьогодні виживання України під загрозою, і безпека Америки під загрозою. Вони не можуть втрачати ні дня, і ми теж. Україна бореться за виживання та відновлення суверенітету, в той час як для Сполучених Штатів – питання честі й безпеки забезпечити це. Світ та історія стежать за тим, як розвиваються події. Тож сьогодні я повертаюся звідси сповнений рішучості забезпечити потік оборонної допомоги США та боєприпасів».

Зі свого боку голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун заявив, що хоча Росія й досягла незначних здобутків, вона дорого заплатила за це живою силою та технікою. Натомість Україна продовжує зміцнювати оборонні лінії та підвищувати ефективність своїх боєприпасів та інших поставок.

За його словами, союзники й партнери вже надали Україні більше 88 млрд доларів безпекової допомоги.

«Ця підтримка допомагає не лише Україні, вона зміцнює НАТО, сприяє розширенню військово-промислового комплексу США, Європи та світу. Вона підтримує нашу власну безпеку», - зазначив генерал.

Він додав, що «колективна підтримка гарантуватиме успіх України зараз і у майбутньому».

«Зламаний мир в Україні становить ризик для нас усіх», - наголосив пан Браун.

Він нагадав слова 32-го президента США Франкліна Рузвельта, про те, що якщо мир похитнувся в якомусь регіоні, то це сталося у всьому світі.

«Росія має намір перечекати, поки ми втомимося, що ми не надаватимемо Україні необхідну допомогу. Ми не можемо цього допустити... Колективна підтримка України посилить її на полі бою. Тому США продовжать підтримувати Україну. Ми віримо у мир та безпеку, все це вимагає спільних зусиль, тому ми продовжуватимемо зустрічатися у форматі "Рамштайн"», -твердо запевнив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США.

Міністр оборони України Рустем Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров

МІНІСТР УМЄРОВ ПРО ПІДСУМКИ «РАМШТАЙНУ» ТА ОКРЕМУ ЗУСТРІЧ З АМЕРИКАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ: БОЄПРИПАСИ – БУДУТЬ

«Наша команда мала окрему зустріч із секретарем Остіном і генералом Брауном. Обговорили план України на 2024 рік, будівництво фортифікацій, посилення української ППО, надання засобів радіоелектронної боротьби. Окремим пунктом стали далекобійні засоби ураження», - розповів Рустем Умєров.

Він відзначив, що під час 20-го засідання в форматі «Рамштайн» коаліція країн партнерів продемонструвала свою єдність та активність в допомозі Україні.

«Боєприпаси – те, чого критично потребують наші воїни. Вони будуть! Це була головна тема засідання. Партнери заявили про пакети допомоги, до яких входять артилерійські снаряди 155 мм, 152 мм, 105 мм та інші. Вдячні партнерам за те, що по всьому світу шукають і знаходять боєприпаси, які так необхідні для відсічі агресору», - додав міністр оборони України.

За його словами, буде більше ракет для систем протиповітряної оборони: «ППО, щоб захистити наші міста, щоб захистити наших воїнів від російської авіації, яка скидає КАБи на наші позиції. Буде більше ракет для наших систем протиповітряної оборони».

Окремо він подякував німецькому колезі: «Я вдячний міністру оборони Німеччини, який зазначив, що небо над Україною належить українцям. Тому наше спільне завдання – забезпечити перевагу України в повітрі».

Крім цього, як повідомив очільник Міноборони, триває робота по наданню Україні F-16, до цього процесу залучені США, Данія, Бельгія, Нідерланди, Румунія та іншими, щоб літаки були в Україні якнайшвидше.

А ще – до дронової коаліції приєдналися і зробили перші внески кілька нових країн.

«Наша війна за відновлення територіальної цілісності – це перша повномасштабна війна дронів. Маємо декілька нових країн, які приєднались до дронової коаліції та зробили внески. Першими результатами цієї коаліції стануть перші поставки дронів в Україну вже в березні. Також обговорюємо можливість інвестицій в українське виробництво тих БПЛА, які вже показали свою ефективність на полі бою», - підкреслив Рустем Умєров.

Також міністр оборони провів низку двосторонніх зустрічей з представниками Німеччини, Швеції, Греції, Франції, Болгарії, Словаччини, Португалії.

НЕ МЕНШ ВАЖЛИВІ ЗАЯВИ: ТЕ, ЩО ПРОЗВУЧАЛО 19 БЕРЕЗНЯ ПОЗА МЕЖАМИ КОНТАКТНОЇ ГРУПИ

Президент Чехії Петр Павел заявив, що вже зовсім скоро європейські компанії зможуть виробляти необхідну кількість боєприпасів: «Наразі союзники вже розгортають виробничі потужності, аби в найближчому майбутньому виробляти стільки боєприпасів, скільки потрібно для поповнення запасів країн ЄС. І, звісно, для того, щоби забезпечити боєприпасами Україну».

Крім того, він наголосив, що Чехія робить усе можливе, аби доставити нашій державі боєприпаси «так швидко, як це можливо».

«Україна потребує снарядів зараз. Але ми не можемо чекати на європейські компанії, тому ми намагаємося знайти боєприпаси всюди, де можемо», - підкреслив чеський лідер.

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано повідомив, що до кінця березня Україна отримає приблизно половину з 1 мільйона артилерійських боєприпасів, які обіцяли надати країни Євросоюзу.

Рамштайн-20
Рамштайн-20

Водночас глава польського уряду Дональд Туск на пресконференції у Варшаві наголосив, що найближчі пів року будуть «абсолютно вирішальними»: «Потрібно доправити в Україну стільки боєприпасів, скільки можливо, і налагодити їхнє виробництво всередині країни. Також слід підготувати захист Європи на випадок агресії (з боку РФ, – ред.). Ми не знаємо, на скільки відсотків ця загроза реальна, але вона точно реальна. Йдеться про 10% чи 80%, але вона є, і жодна країна не може собі дозволити ігнорувати цю загрозу, особливо коли усі союзники лише про це говорять».

На потенційну загрозу вказав також президент Європейської ради Шарль Мішель: «Європа повинна зміцнити свою обороноздатність та перейти до режиму воєнної економіки у відповідь на загрозу з боку РФ. Європі необхідно взяти на себе відповідальність за власну безпеку, а не надто покладатися на підтримку таких країн, як США».

На цьому тлі пройшла ще одна цікава новина: експрезидент США Дональд Трамп, який раніше неодноразово говорив про вихід Америки з НАТО раптом… передумав. Тепер він каже, що в разі перемоги на виборах Штати залишаться в Альянсі, захищаючи його членів. Втім підкреслив, що США «хочуть платити справедливу частку, але не частку всіх інших», маючи на увазі оборонні витрати країн Альянсу.

«НАТО має ставитися до США справедливо. Якщо європейці гратимуть чесно, то США залишаться в НАТО зі стовідсотковою ймовірністю й прийдуть на допомогу країнам Європи, якщо ті зазнають нападу», - сказав Трамп.

ЯКУ ДОПОМОГУ ПООБІЦЯЛИ УКРАЇНІ

Німеччина

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет допомоги на 500 млн євро. Туди увійдуть 10 тисяч артилерійських боєприпасів із запасів Бундесверу, а також 100 БМП та 100 транспортних авто.

Відзначимо, що із цим пакетом загальна допомога Берліна у 2024 році досягає 7 млрд євро. До цієї суми також входять кошти, виділені на чеську ініціативу із закупівлі снарядів. Таким чином, ФРН профінансує закупівлю 180 тисяч снарядів. Також стало відомо, що уряд замовить ще 100 тисяч снарядів у німецької промисловості.

А ще – перед засіданням «Рамштайну» Пісторіуса питали про те, чи може Україна розраховувати на новини про авіаційні ракети TAURUS з дальністю дії близько 500 км, але той відповів, що "новин немає".

Фінляндія

Фінський міністр оборони Антті Хакканен оголосив, що на зустрічі з начальником Генштабу Чехії Карелом Ржекою обговорював чеську ініціативу щодо закупівлі сотень тисяч боєприпасів для України.

«Фінляндія бере участь у цій ініціативі, виділивши 30 мільйонів євро», - зазначив він.

Румунія

Напередодні президент Румунії Клаус Йоганніс схвалив транзит бойових катерів, які Фінляндія передала Україні. Кількість та конкретний тип суден не розголошується. Також повідомляється, що підготовку на румунській території пройдуть близько 50 військових із України.

Канада

Гроші на закупівлю артснарядів пообіцяла виділити й Канада. Йдеться про суму у розмірі 40 мільйонів канадських доларів (близько 30 млн дол. США).

«Підтримавши чеську ініціативу із передачі Україні великої кількості артилерійських боєприпасів, Канада нарощує зусилля, аби вдовольнити одну із найбільш нагальних оборонних потреб України», - сказав міністр оборони Канади Білл Блер.

Ця країна також передасть ЗСУ пристрої нічного бачення на 5,7 млн доларів.

Косово

Міністр оборони Косово Еюп Македончі – невеликої республіки із населенням менше 2 мільйонів осіб, в якої вистачає і власних нагальних безпекових питань у відносинах із сусідньою Сербією – повідомив, що його країна передасть нам мінометні міни.

Це буде вже другий пакет від республіки для України. Перший пакет, до якого увійшли вантажівки, тактична та бронетехніка, надійде вже наступного тижня.

«Косово продовжуватиме підтримувати Україну у її героїчній війні проти російської агресії», - зазначив пан Македончі.

Бельгія

Міністерка оборони Бельгії Людивін Дендондер заявила, що її країна планує надати великий пакет допомоги для України на додаткові 412 млн євро, що складатиметься з трьох частин.

Перша частина – у співпраці з Нідерландами будуть передані три протимінні кораблі класу Alkmaar. Бельгія бере на себе базову підготовку особового складу у військово-морській академії, технічне обслуговування тральщиків, щоб гарантувати їхню морехідність та працездатність, а Нідерланди – навчання екіпажів на місцях.

Друга частина передбачає закупівлю броньованих машин швидкої допомоги у рамках спільної ініціативи країн Бенілюкса. Повідомляється, що перед передачею їх мають намір модернізувати. Крім того, планується спільна закупівля розвідувальних дронів і передача близько 300 бронемашин Iveco LMV. Основні їх функції – розвідка, патрулювання, забезпечення зв'язку, супровід та службове обслуговування. Також на машині може бути встановлене різне кулеметне озброєння.

Найбільша, третя частина пакету – на 373,1 млн євро – піде на постачання артилерійських боєприпасів із бельгійських запасів, а також через міжнародні групові закупівлі.

Данія

Данія планує надати пакет на 330 млн доларів, куди увійдуть самохідні артилерійські установки Caesar, самохідні 120-мм міномети та снаряди. Зокрема, гаубиці Caesar нададуть у співпраці з Францією, а 155-мм боєприпаси – спільно з Естонією та Чехією.

«Артилерійські та мінометні системи мають великий попит з боку України. Цим пакетом допомоги ми вносимо істотний внесок у боротьбу за свободу України… Допомога надана у співпраці з нашими союзниками і посилає важливий сигнал про те, що ми підтримуємо Україну на широкому фронті», - наголосив датський міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

США

Минулого тижня Білий дім виділив пакет на 300 млн доларів – перший із грудня 2023 року. До нього ввійшли:

  • зенітні ракети-перехоплювачі;

  • ракети GMLRS до реактивних систем HIMARS;

  • 155-мм артилерійські снаряди (включаючи осколково-фугасні та касетні);

  • 105-мм артилерійські снаряди;

  • 84 протитанкові комплекси.

Як заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, цього пакета вистачить на кілька тижнів. Допомога стала можливою завдяки економії коштів у контрактах. Зі свого боку спікерка Пентагону Сабріна Сінгх попередила, що березневий пакет був унікальним і можливості повторити його не буде. І що подальша підтримка України залежатиме від того, коли Конгрес США проголосує за багатомільярдну допомогу. Очікується, що 60 млрд доларів можуть розблокувати вже наприкінці березня або в квітні.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-