Чеська оборонна компанія планує налагодити виробництво боєприпасів в Україні

Чеська оборонна компанія планує налагодити виробництво боєприпасів в Україні

Укрінформ
Чеський виробник зброї Czechoslovak Group пропонує Україні, яка стикнулася зі значним браком боєприпасів, наростити власне виробництво.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на чеське агентство ČTK.

Зазначається, що промислово-технологічна група Czechoslovak Group (CSG) веде переговори з українськими державними компаніями про перенесення виробництва боєприпасів і важкої наземної техніки в Україну у формі спільних підприємств.

Виробництво має розпочатися протягом трьох років. Інвестиції становитимуть сотні мільйонів євро, повідомив речник CSG Андрей Чіртек.

«Україна прагне суттєво зміцнити свою оборонну промисловість. CSG готова бути важливим партнером у цих зусиллях, це випливає з того факту, що ми постачаємо в Україну значні обсяги артилерійських боєприпасів і важкої техніки», - сказав він.

Читайте також: Україна разом із західними виробниками зброї створила п’ять спільних підприємств - Прем’єр

За його словами, Україні необхідно поповнити свої запаси снарядів та придбати потужності для боєприпасів стандартного калібру НАТО.

«Саме тому ми ведемо переговори з державними компаніями та організаціями в Україні про передачу виробництва. У цьому нас підтримує Міністерство оборони Чеської Республіки, яке водночас виконує важливу координуючу роль», - розповів Чіртек.

Він додав, що поряд з виробництвом важкої техніки необхідно створити потужності для її ремонту.

Читайте також: Чехія знайшла майже усю суму для купівлі 800 тисяч артснарядів для України - Bloomberg

«Амбіція полягає в тому, щоб відповідні контракти були укладені цьогоріч, аби можна було розпочати виробництво протягом трьох років», - зауважив речник.

Власник CSG Міхал Стрнад пояснив, що модель може бути на кшталт тієї, що запроваджена між німецьким концерном Rheinmetall і українською державною компанією «Укроборонпром», які минулого року зареєстрували спільне підприємство. Метою проєкту є зміцнення виробничих потужностей української збройової промисловості. «Ми обговорюємо два-три проєкти спільних підприємств», - сказав Стрнад.

За даними ČTK, від початку повномасштабного російського вторгнення CSG відправила в Україну близько 150-160 одиниць техніки.

Наприкінці лютого один із заводів компанії відвідала делегація збройних сил Нідерландів на чолі з начальником генштабу генералом Онно Айхельсхаймом. Візит, як повідомляє компанія на своєму сайті, відбувся в рамках співпраці над проєктами з виробництва військової техніки, яку уряд Нідерландів фінансує для підтримки оборони України. Військові оглянули цехи підприємства, де модернізуються танки Т-72ЕА та виготовляються гаубиці DITA для української армії. Т-72ЕА є модернізацією перевіреної конструкції танка і вже зарекомендував себе на фронті. Гаубиця DITA – це сучасна оцифрована система, створена в центрі розробки компанії відповідно до стандартів НАТО та вимог сучасного поля бою.

Читайте також: Нідерланди замовили для України дев'ять САУ DITA

Гості також мали змогу ознайомитися з іншою новітньою технікою з портфоліо Excalibur Army, як-от 155-мм артилерійська система НАТО Morana, рятувально-евакуаційний автомобіль TREVA-30 та броньований пожежний спецавтомобіль Triton 4x4 - як і DITA, вони побудовані на шасі Tatra.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну CSG збільшила виробництво боєприпасів великого калібру на своїх заводах у Словаччині, Іспанії та Сербії більш ніж у 10 разів.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-