Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Які наслідки матиме створення в рф двох «нових» військових округів

Які наслідки матиме створення в рф двох «нових» військових округів

Укрінформ
Найкращий спосіб зменшити ризики – це збільшити допомогу Україні

путін підписав указ про зміну структури військових округів у рф. У ЗМІ наголосили на «відтворенні» Московського та Ленінградського військових округів без особливої деталізації.

Деталізованіше – про це.

По-перше, це давно анонсоване рішення – внаслідок зміни військово-стратегічної обстановки та необхідності коригувати пріоритети. У вересні 2023 р. ТАРС анонсувала указ про зміни з 1 березня. І ось вони реалізовані у тому вигляді, як їх описали ще півроку тому.

По-друге, для нас наочне – це «включення» чотирьох т.зв. «нових регіонів» – чотирьох областей України в адміністративних кордонах, тобто і неокупованих територій теж – до складу Південного військового округу. Які наслідки? Найочевидніше – це посилення мобілізації у росармію мешканців окупованих територій.

Як я вже зазначав, росвлада спеціально дає можливість взяти участь у «виборах» путіна за будь-якими українськими документами. А також розгортає мережу для забезпечення «доступу за місцем перебування» – тобто для фіксації реального місця проживання громадян. Потім їх усіх візьмуть у оборот. Тож від участі у незаконних виборах варто якомога утриматися.

По-третє. Нова нарізка округів – це зміна системи управління за новими завданнями.

У рф із 1991 р. по 2010 р. йшов процес скорочення/укрупнення радянських військових округів. В результаті їх кількість зменшилася з 9 (якщо вважати Калінінградський особливий район) до чотирьох: Південний, Західний, Центральний та Східний.

У 2014 р. у складі західного ВО було створено оперативно-стратегічне командування «Північний флот» із смугою відповідальності від Мурманська до Анадиря та заявленою метою – забезпечити інтереси рф в Арктиці. Росія інвестувала у це ОСК. На півночі облаштували півтора десятки аеродромів, створили окрему «арктичну» бригаду тощо.

З 2021 року Північний флот формально став окремим військовим округом.

З початком вступу Фінляндії та Швеції до НАТО рф анонсувала заходи реагування, які, серед іншого, призвели до корекції пріоритетів та зміни системи управління.

Нова нарізка передбачає:

  • Створення над Північним флотом надбудови – Ленінградський військовий округ – з позбавленням СВ статусу міжвидового стратегічного об’єднання;
  • передачу до структури ЛПО кількох регіонів із колишнього Західного ВО: Карелії, Калінінграда, СПб, Ленінградської, Псковської, Новгородської та Вологодської областей;
  • перейменування залишків ЗВО на Московський військовий округ.

    За фактом Кремль уніфікував цивільний та військовий адміністративний поділ. Тепер федеральні округи вписані у військові:

  • Східний ВО – це Далекосхідний ФО
  • Центральний ВО – це Сибірський, Уральський та Приволзький ФО
  • Південний ВО – це Південний та Північно-Кавказький ФО
  • Московський ВО – це Центральний ФО
  • Ленінградський ФО – це Північно-Західний ФО (раніше територія СЗФО була «розірвана» між Західним ВО та Північним флотом).

Ленінградський ВО має дуже чітке анти-скандинавське та анти-балтійське позиціонування. Після рішення угорського парламенту посольство рф у Швеції завищало, що рф вживе заходів у відповідь і «Балтійське море ніколи не буде морем НАТО!». Внесок України в безпеку північної Європи максимально наочний: у вигляді тисяч могил калінінградських морпіхів, псковських десантників і бійців спецназу, «арктичних» мотострільців тощо. І тисячі одиниць знищеної техніки.

На тлі чуток про можливу агресію рф проти країни НАТО найкращий спосіб зменшити ризики – це збільшити допомогу Україні. Балтійські та скандинавські держави це чудово розуміють та діють. А ось інші партнери – трохи не в адекваті.

Олексій Копитько, координатор групи «Інформаційний спротив»
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-