Експертка - у Сенаті США: Частка західної електроніки у російській зброї становить 95%

Експертка - у Сенаті США: Частка західної електроніки у російській зброї становить 95%

Укрінформ
Близько 95% виявленої електроніки в російській зброї вироблено в Сполучених Штатах та інших країнах Західної коаліції, і лише 4% має походження з Китаю.

Про це заявила під час слухань у Сенаті США віцепрезидентка Київської школи економіки Еліна Рибакова, передає кореспондент Укрінформу.

«Залежність Росії від іноземних компонентів для її військового виробництва зберігається, причому вражаючі 95% іноземних частин, виявлених у російській зброї, постачаються з країн коаліції, зокрема 72% вироблені американськими компаніями», - зауважила Рибакова.

При цьому, за її словами, китайські компоненти становлять лише 4% з усього ідентифікованого масиву.

Вона нагадала, що США й інші країни Заходу визначили список «звичайних товарів високого пріоритету», тобто компонентів, які можуть застосовуватися у бойових діях. Після введених масштабних санкцій та експортних обмежень у 2022 році РФ зазнала суттєвих складнощів у придбанні таких товарів. Однак пізніше Кремлю «вдалося адаптувати свої ланцюги поставок», і вже в 2023 році імпорт продукції з цього списку був лише на 10% меншим, ніж до запровадження санкцій.

Представниця Київської школи економіки підкреслила, що РФ продовжує отримувати критично важливі для її ВПК товари із країн Заходу через треті країни на мільярди доларів США. Причому найчастіше посередники зосереджені в таких країнах, як Китай, Туреччина та ОАЕ.

Читайте також: Електроніка західного виробництва у російській зброї: що знаходять експерти

«Імпорт російських товарів зі списку високого пріоритету на суму $8,8 мільярда, зареєстрований від січня по жовтень 2023 року, складався з понад 800 тисяч окремих транзакцій», - уточнила Рибакова.

У цьому зв’язку вона закликала політиків «вжити заходів, щоби експортний контроль залишався попереду спроб Росії обійти його». Для цього, за її словами, потрібно усунути прогалини у введених заходах експортного контролю; посилити роботу держустанов, які контролюють виконання санкцій; посилити відповідну взаємодію з приватним сектором. Крім того, необхідно посилити дії з ліквідації схем обходу санкцій з боку РФ через треті країни та покращити багатостороннє співробітництво у сфері експортного контролю.

Читайте також: Лідер більшості в Сенаті США після візиту в Україну закликав збільшити їй допомогу

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня США суттєво розширили перелік санкцій та експортних обмежень проти Росії через її агресію проти України, а також придушення опозиції всередині країни. Так, адміністрація Байдена запровадила понад 500 нових позицій у списку обмежень, до яких потрапили платіжна система «Мір», десятки банків, спеціальна зона «Елабуга», сотні підприємств ВПК Росії, а також інші організації та фізичні установи.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-