ЄС хоче відкрити в Києві офіс з інновацій для вдосконалення оборонного виробництва

ЄС хоче відкрити в Києві офіс з інновацій для вдосконалення оборонного виробництва

Укрінформ
Україна в умовах російської агресії продемонструвала здатність до власного виробництва зброї та військового обладнання, а також виявила винахідливість в адаптації цієї зброї до війни, яку веде Росія.

Нині ЄС розглядає шляхи інтеграції українського оборонного виробництва з європейською промисловістю та має намір відкрити в Києві офіс з інновацій у цьому напрямку, заявила в ході дискусії під час Мюнхенської безпекової конференції президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми багато навчилися з того, що відбувається в Україні на полі бою… Українці є дуже винахідливими у пристосуванні військового обладнання та зброї до умов цієї війни. Саме тому ми інтегруємо Україну в наші оборонні програми, і ми відкриємо офіс в Києві для оборонних інновацій, разом з Україною, тому що це є наступним рівнем, якого ми досягаємо», – сказала президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що не існує жодних сумнівів, що Європейський Союз має наростити власну оборонну промислову базу. Вже протягом наступних трьох тижнів Європейська комісія представить оборонно-промислову стратегію, яка складатиметься з чотирьох головних пунктів.

«Перше – ми маємо виробляти більше. Якщо подивитися на цифри, минулого року зростання склало 20% порівняно з попереднім, але цього все ще недостатньо. Ми також маємо витрачати краще. Це означає – більше спільного замовлення, нарощування та збільшення масштабів виробництва. Для оборонної промисловості важливо мати надійність та передбачуваність попиту. Ці спільні замовлення є також дуже важливими для взаємосумісності наших збройних сил», – наголосила фон дер Ляєн.

Читайте також: Українські виробники працюють над виробництвом ПТРК, дронів та систем РЕБ - Міноборони

Третім напрямком оновленої оборонно-промислової стратегії ЄС, за словами керівниці Єврокомісії, буде пріоритетне вкладання інвестицій у виробництво в Європі. Європейські платники податків вкладають мільярди й мільярди євро в оборонні інвестиції, і ці інвестиції мають повертатися до них у вигляді нових підприємств та робочих місць. При цьому йдеться не лише про європейські компанії. Добрим прикладом таких інвестицій є виробництво систем Patriot, яке дозволило створити нові робочі місця в Європі.

«Четвертий пункт – ми маємо дивитися більше на Україну…. Росія зараз концентрує масовані сили та приносить у жертву тисячі і тисячі молодих чоловіків. Росія використовує швидкі та брудні поставки зброї, що вироблені в Північній Кореї та Ірані. Тож ми маємо бути розумнішими за Росію. Україна рахує кожне життя, і це дуже правильно. Вони вчиняють дуже розумно, використовуючи системи зброї, які вони успадкували, вдосконалюють їх штучним інтелектом, щоб підвищити їхню точність, Дуже вражає бачити також виробництво дронів», – сказала фон дер Ляєн.

При цьому вона наголосила, що всі зусилля ЄС зі зміцнення власної оборони, а також всі плани й стандарти у цій сфері тісно пов’язані з НАТО.

«Я, як європейка, є переконаною євроатлантисткою. Водночас переконана, нам треба будувати сильну Європу. Ці два напрямки йдуть поряд один з одним», – додала президент Європейської комісії.

Як повідомлялося, у Мюнхені, Німеччина, триває міжнародна безпекова конференція, в ході якої провідні політики світу, представники міжнародних організацій, разом із представниками громадськості та наукової спільноти, обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Фото: POOL 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-