Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ворог перегруповує сили на Куп’янському та Лиманському напрямках

Ворог перегруповує сили на Куп’янському та Лиманському напрямках

Укрінформ
Чи потрібно очікувати наступу росіян

Загарбники переміщують свої війська, відновлюють атакувальні та штурмові дії. Передбачається, що вони мають намір сконцентрувати усі дії своїх військ, якими оперують у Кримському напрямку, під єдиним керівництвом.

1. Командування противника закінчує перегрупування сил і засобів на Куп’янському та Лиманському напрямках, зокрема:

► Сформовані штурмові підрозділи 3-ї мотострілецької дивізії (мсд) 20-ї загальновійськової армії (ЗВА) зі складу її 752-го 252-го мотострілецьких полків (мсп) переміщені в район с.Житлівки. Очевидно, для нарощування зусиль у напрямку с.Терни (хто забув, нагадаю – тут наступають підрозділи 144-ї мсд тієї ж самої 20-ї ЗВА – батальйони 283-й та 488-й мсп цієї дивізії).

► В оперативне підпорядкування командира 144-ї мсд, імовірно, також будуть передані з Куп’янського напрямку штурмові підрозділи 2-ї таманської мсд 1-ї гвардійської танкової армії (гв. ТА), загалом – до батальйону. Їхні формування та доукомплектування було нещодавно завершено в базовому районі дивізії (с.Заайдарівка).

► Після закінчення перегрупування у смузі наступу 47-ї танкової дивізії (тд) та введення у бій підрозділів 2-ї мсд 1-ї гв. ТА, противник відновив атакувальні та штурмові дії в районі с.Табаївки, однак поки що безрезультатно для себе.

► У напрямку на с.Ямполівку противник підтягнув також принаймні 2 «свіжих» штурмових роти зі складу 31-го мсп 67-ї мсд 25-ї ЗВА, щоб також наростити зусилля.

Загалом противник тепер переміщує частини та підрозділи 47-ї танкової дивізії (тд) з Куп’янського напрямку на Лиманський. Імовірно, для вивільнення частин та підрозділів 90-ї танкової дивізії (тд). Передбачається, що противник також зосередить повністю всю 90-ту тд на Авдіївському напрямку, зосібна:

► у район Кремінної та Рубіжного вже прибувають підрозділи 347-го мсп та 153-го танкового полку (тп) 47-ї тд;

► на північний захід від Кремінної розгортаються вогневі підрозділи 744-го самохідно-артилерійського полку (сап) цієї ж 47-ї тд;

► батальйони 228-го мсп 90-ї тд противника почали почергове відведення «на відновлення»;

► 348-й мсп 90-ї тд готується до ротації на своїх позиціях в районі с.Діброви.

Отже, цілком можливо, що «выемка» тих частин та підрозділів 90-ї тд противника, які ще не переміщені під Авдіївку з Лиманського напрямку, та прагнення командування противника продовжувати наступ одночасно й на Куп’янськом, й на Лиманському напрямках, потребуватиме від нього введення у бій додаткових резервів.

Нагадаю, в обох угрупованнях військ (УВ) противника, які займаються цією «невдячною» справою, «Запад» та «Центр», у так званому резерві першої черги перебувають загалом 7 мотострілецьких полків, переважно територіальних військ (мсп ТрВ), і один окремий мотострілецький батальйон – мсб.

Цілком можливо, що найближчим часом ми зможемо принаймі якусь частину цього резерву побачити вже у «першій лінії».

2. Командування «Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд» (офіційна назва російського стратегічного угруповання військ, яке діє на теренах України) провело зміни у структурі командування.

Угруповання військ (УВ) «Запорожье», очевидно, ліквідовано.

Отже, 58-ма загальновійськова армія противника, яка діє на Запорізькому напрямку, передана до складу УВ «Днепр». Відповідно 35-та ЗВА і всі, що східніше від неї, увійшли до складу УВ «Восток», зокрема 5-та і 36-та ЗВА.

До операційної зони УВ «Днепр», окрім Придніпровського напрямку, увійшов ще й Токмацько-Мелітопольский, а більша частина так званого сухопутного коридору між Кримом та Донбасом, тобто решта окупованого Приазов’я, знову опинилась у зоні відповідальності УВ «Восток».

З чим це пов’язано й навіщо, можна тільки здогадуватись. Але очевидно, що противник намагається таким «макаром» сконцентрувати усі дії своїх військ, які оперують у Кримському напрямку, під єдиним командуванням.

Наскільки я розумію, виділення колись окремого УВ «Запорожье» зі складу УВ «Восток», імовірно, було спрямовано на те, щоб поліпшити рівень керування російськими військами та матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) саме на напрямку основного наступу ЗСУ в літньо-осінній кампанії 2023 року.

Однак останнім часом цей поділ визнають (у сфері бойового та оперативного управління військами та МТЗ) малоефективним, або на цьому етапі, після зупинення українського наступу, його існування як окремого угруповання військ вважають недоцільним.

Більш детально про кількісний та якісний склад угруповань військ противника у Південній операційній зоні (і відповідно про їхні можливості та спроможності) після цієї реорганізації ми поговоримо трохи пізніше.

3. Тривають спроби противника ліквідувати тактичні плацдарми ЗСУ на лівому березі Дніпра.

Зокрема, нещодавно повернуті в район с.Кринки підрозділи 810-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) противника здійснили серію атакувальних / штурмових дій передових позицій ЗСУ в цьому районі – безрезультатно.

Водночас противник, очевидно, готується до відновлення активних дій у острівній частині дельти Дніпра та наступальних дій у рамках «війни спецназів» у цьому районі з наближенням та настанням весняного періоду.

Зокрема, у район м. Гола Пристань противник з тимчасово окупованого півострова Крим перемістив до 20-ти одиниць багатоцільових надувних моторних човнів із «жорстким» корпусом пр. БЛ-680/820 (місткість 8–14 осіб, швидкість – до 25 вузлів), зі складу нещодавно сформованого у 810-й обр МП «дивизиона речных катеров».

У тактичних тилових районах смуг оборони 61-ї та 810-ї обр МП противника зі складу УВ «Днепр» спостерігається розгортання цілеспрямованої серії тренувань особового складу щодо його дій під час висадження річкового десанту на необладнане узбережжя та ведення штурмових дій у прибережній зоні.

Найбільш імовірним напрямком атакувальних / штурмових дій противника у цьому районі може стати острів Білогрудий, щоби з нього повністю витіснити підрозділи ЗСУ і взяти його під повний контроль, а також – подальших дій у напрямку сіл Берегового та Янтарного.

У складі 61-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) противника для виконання цього завдання вже почали формувати 1–2 зведені штурмові роти «посиленого типу».

Костянтин Машовець, координатор групи «Інформаційний спротив»

«Інформаційний спротив»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-