Україна готова до зближення з оборонною промисловістю Заходу - Умєров

Україна готова до зближення з оборонною промисловістю Заходу - Умєров

Укрінформ
Україна високо цінує допомогу, яку західні союзники надають Україні у її боротьбі проти російської агресії, та готові розвивати та поглиблювати співробітництво із заходом у сфері оборонної промисловості та виробництва.

Про це сьогодні заявив міністр оборони Рустем Умєров після віртуальної участі в засіданні Ради Україна-НАТО, що відбулася в рамках зустрічі міністрів оборони Альянсу в Брюсселі, передає Укрінформ із посиланням на сайт Місії України при НАТО.

«Міністерство оборони України прагне створити механізми, які зблизять партнерів з оборонно-промислових комплексів держав-членів Альянсу та України. Ми готові до створення спільних підприємств, масштабування виробництва в оборонному секторі. Україна повністю віддана взаємодії з НАТО на всіх рівнях задля забезпечення нашої спільної довгострокової безпеки», - наголосив український урядовець.

Міністр підкреслив, що Україна працює над розвитком власної оборонно-промислової бази, нарощує виробництво безпілотних літальних апаратів FPV, різних типів БПЛА, систем радіоелектронної боротьби, боєприпасів та інших засобів і технологій, необхідних для досягнення переваги на полі бою.

Він поінформував членів РУН про поточну безпекову ситуацію в Україні, та зазначив, що нове керівництво ЗСУ готує детальний план дій на 2024 рік. Міністр наголосив, що триваючі ракетні атаки Росії проти мирних міст та цивільної інфраструктури підтверджують важливість надання Україні систем протиповітряної оборони.

Читайте також: Столтенберг: F-16 - це не «срібна куля», але вони суттєво підвищать бойові спроможності України

Рустем Умєров нагадав державам-членам НАТО про те, що наступний тиждень позначиться двома трагічними для України датами - 10 років з початку війни та окупації Криму, а також 2 роки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Міністр зазначив, що досвід України на полі бою та уроки, винесені за час війни, є важливими та допоможуть подолати майбутні загрози. У цьому контексті він відзначив важливість створення у майбутньому Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти (JATEC).

«Для нас JATEC - це можливість розробки нових технологічних підходів до майбутніх загроз. Ця нова платформа стане потужним інструментом підтримки розвитку концепції Сил майбутнього, яку ми впроваджуємо для українських Збройних Сил», — заявив урядовець.

У ході зустрічі представники держав-учасниць Ради Україна – НАТО ухвалили політичне рішення з підтримки створення Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти.

Керівник Міністерства оборони України наголосив також, що Комплексний пакет допомоги НАТО для України є важливим інструментом підтримки, та дозволяє Україні отримувати вкрай необхідну нелетальну допомогу.

«Я хотів би закликати ваші країни (НАТО - ред.) продовжувати надавати фінансування до Комплексного пакету допомоги. Ми повинні зосередитись на розбудові довгострокових оборонних спроможностей і стійкої оборонно-промислової бази», — сказав Рустем Умєров.

Він висловив сподівання, що Вашингтонський саміт НАТО стане платформою для нових рішучих кроків, які наблизять Україну до членства в Альянсі.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася зустріч міністрів оборони країн Альянсу, в рамках якої проведено засідання Ради Україна-НАТО. Міністр оборони України Рустем Умєров взяв участь у цьому заході в режимі телеконференції.

Фото: Місія України при НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-