У полоні росіян досі лишаються 103 захисники ЧАЕС

У полоні росіян досі лишаються 103 захисники ЧАЕС

Укрінформ
У російському полоні досі залишається 103 захисники-військовослужбовці Нацгвардії, які забезпечували охорону Чорнобильської атомної електростанції і були захоплені російськими військами під час повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Про це заявила дружина одного з полонених на ЧАЕС військовослужбовців Наталія Кушнарьова під час пресконференції у понеділок у Відні у будівлі української місії при ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"20 березня 2022 року під час ротації співробітників ЧАЕС було звільнено з полону 10 військовослужбовців – 9 жінок та 1 чоловік. На сьогодні завдяки неймовірним зусиллям нашої країни додому повернулися 75 військовослужбовців, але 103 військовослужбовці-оборонці ЧАЕС досі залишаються у російському полоні", - сказала вона.

Кушнарьова вказала на те, що оборонці ЧАЕС виконали усі міжнародні зобов’язання щодо забезпечення радіаційної безпеки та не вели бойових дій на території станції, щоб "уникнути повторення 1986 року", але у перший же день ЧАЕС у порушенні міжнародного права була окупована російськими військами. У порушення норм радіаційної безпеки, українські військові понад місяць утримувалися безпосередньо на території ЧАЕС, отримавши "семимісячну норму опромінювання".

"Російські військові порушували норми та правила радіаційної безпеки. Збройні сили РФ важкою технікою колонами проходили по території зоні відчуження та безпосередньо ЧАЕС. У найбільш забрудненому місці світу вони окопувалися, проводили інженерні роботи, полювали на тварин та ловили рибу, а також вели обстріли з важкого озброєння звідти по навколишнім населеним пунктам, піднявши таким чином весь пил, який лежав недоторканим з 1986 року", - зазначила Кушнарьова.

За її словами, 24 лютого 2022 року автоматична система контролю радіаційного сповіщення на ЧАЕС зафіксували перевищення дози випромінювання на певних об’єктах станції у 30 разів більше норми. Ще під час перебування на станції в українських військових стало погіршуватися здоров’я, але далі стало ще гірше – після їх перевезення спочатку на кілька днів до Білорусі, а потім до Брянської області РФ, в СІЗО №2, де українських військовополонених утримували в нелюдських умовах із постійним застосуванням фізичного та психологічного насильства.

Читайте також: У Києві відкрили хаб для колишніх військовополонених

При цьому, дружина полоненого військовослужбовця вказала на те, що Росія протягом трьох місяців не відповідала на запити та стверджувала, що у неї немає захоплених військових з ЧАЕС. "Лише 30 червня 2022 року ми отримали підтвердження через МКЧХ про те, що наші рідні знаходяться у полоні РФ. Підтвердження відбулося просто передаванням списків міністерством оборони Росії до Червоного Хреста. МКЧХ наших рідних не бачив", - заявила вона.

Кушнарьова додала, що МКЧХ не має доступу до полонених українських захисників ЧАЕС та не бере є участь у їх звільненні.

Зі свого боку, присутня на пресконференції у Відні дружина іншого полоненого захисника ЧАЕС Наталія Гончар наголосила, що РФ абсолютно не виконує вимог міжнародного гуманітарного права та Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими і українських військових у Росії застосовується постійне побиття та катування. За її словами, військовополонених, які мають націоналістичні татуювання на тілі, "росіяни змушують стирати ці татуювання камінням або розжареною гарячою чашкою". Крім того, часто практикується використання собак для залякування військовополонених на допитах.

"Мають місце жорсткі допити з погрозою вбивства. Також наших військовополонених позбавляють повноцінного сну – їх підіймають вночі по кілька разів і примушують стояти на ногах. Хлопці дуже схуднули, їжі дуже мало і вона погана, вода лише технічна", - повідомила Гончар.

Крім того, росіяни забороняють листування військовополонених з рідними, що також є порушенням Женевської конвенції. "За весь час протягом двох років ми отримали лише одного листа – чотири слова російською мовою. Ми їм писали листи в Росію, але усі звільнені хлопці сказали, що жодного разу не отримували листи від рідних. Наші рідні повністю ізольовані від усього світу, вони не знають про нас нічого і що відбувається", - додала дружина полоненого захисника ЧАЕС.

Захід у Відні був організований місіями України, США та ЄС в ОБСЄ спільно з українською громадською організацією "Родини полонених захисників Чорнобильської АЕС". У вівторок, 13 лютого, вони також проведуть закриту зустріч у штаб-квартирі ОБСЄ, присвячену захопленню Росією військовослужбовців-захисників Чорнобильської атомної електростанції.

Як повідомлялося, Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військами у перший день агресії – 24 лютого. Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

31 березня українські сили оборони витіснили загарбників із території промислового майданчика ЧАЕС.

Під час відступу російські війська вивезли у полон близько 170 захисників ЧАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-