Битва за Україну. День сімсот тринадцятий

Битва за Україну. День сімсот тринадцятий

Укрінформ
ВР України  продовжила дію воєнного стану ще на три місяці – до 13 травня. Український бойовий робот вперше в історії зміг знищити позиції російських загарбників

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тринадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент США Джо Байден ветуватиме законопроєкт про підтримку Ізраїлю без допомоги Україні, якщо він надійде йому на підпис – заява адміністративно-бюджетного управління Білого дому. В американському Сенаті близька до провалу компромісна угода з регулювання міграції, яка також містить кошти для України. Причина – вимога Трампа і в результаті – зменшенні її підтримки з боку республіканців.

- ЄС планує розпочати у березні виплати у межах політичної угоди про виділення Україні 50 мільярдів євро – Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії.

- Верховна Рада ухвалила закон про затвердження указу Президента щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану з 14 лютого на 90 діб, тобто до 13 травня.

- Служба безпеки України причетна до ліквідації зрадника Іллі Киви, російського терориста й пропагандиста Владлена Татарського, генпрокурора так званої «ЛНР» Сергія Горенка, депутата-терориста «ЛНР» Олега Попова та інших зрадників і ворогів України – повідомили Укрінформу власні джерела.

***

Візит Високого представника ЄС до Києва

- Високий представник ЄС Жозеп Боррель 6 лютого приїхав до Києва. Також до української столиці прибув і спеціальний радник Борреля – дипломат Закі Лайді – Укрінформ.

- Жозеп Боррель заявив, що метою його чергового візиту до Києва є обговорення «непохитної підтримки України з боку ЄС» – у військовій та фінансовій сфері, а також на шляху реформ в ЄС – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Я не думаю, що якісь зміни в уряді вплинуть на відносини з нашими партнерами, тому що вони поважають право президента приймати ці рішення. Це суверенне право Президента України, гарантоване Конституцією. Дискусії є складовою демократії і вони існують з приводу тактики в команді у владі. Але ми об’єднані спільною метою, а саме перемогою над Росією і відновленням територіальної цілісності України»

Шарль Мішель, президент Європейської ради: «Ми пообіцяли Україні доставити більше боєприпасів – 1 мільйон снарядів – і ми маємо виконати цю фундаментальну обіцянку, яку ми всі разом зробити у складі Європейської ради»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Україна з початку широкомасштабного вторгнення російської армії вивела з ладу близько 33% бойових кораблів Чорноморського флоту РФ – Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України.

- В результаті вдалої операції на одній з видобувних платформ у Чорному морі Сили спецоперацій ЗСУ знищили раділокаційну станцію росіян та обладнання, яке допомагало ворогу атакувати південь України дронами-камікадзе – пресслужба ССО.

- Український бойовий робот, керований з повітря, вперше в історії зміг знищити позиції російських загарбників. Загін «Кара небесна» запускають БПЛА для знаходження цілі, після чого у бій вступають наземні дрони з кулеметними турелями для ураження цілі – «Армія дронів».

- На Таврійському напрямку Сили оборони України минулої доби знищили 483 російських загарбників і 34 одиниці ворожої техніки, зокрема три станції радіоелектронної боротьби «Гарпія», також знешкодили 190 безпілотників різних типів – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія»

- Кількість російських окупаційних військ на Куп’янському напрямку, як і раніше, залишається в межах 40 тисяч. Резерви, що підтягує ворог на цей напрямок, потрібні для поповнення його втрат. На цьому напрямку налічується 533 танки, 650 ББМ, 430 артсистем та 160 РСЗВ ворога. Не все озброєння і техніка знаходяться в належному стані – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ

- Ворог перевіряє українську систему ППО, вивчає нові маршрути та готується до чергових ракетних атак – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Служба безпеки України нейтралізувала потужну агентурну мережу військової контррозвідки ФСБ РФ, учасники якої передавали секретну інформацію про системи охорони АЕС, геолокацію інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одеської області та канали переправлення іноземного озброєння в Україну – СБУ.

***

- Окупанти завдали ударів по Золочеву Богодухівського району. Зруйнований триповерховий готель, сталоя займання магазину. Загинув двохмісячний хлопчик, поранені троє жінок, 3 людини врятовано – ОВА.

- В Україні 1938 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через повномасштабну російську агресію – Мінкульт.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Донецької та Сумської областей 6 людей загинуло, 10 отримали поранення – дані ОВА.

- Російська армія вбила в Україні 523 дитини і ще 1217 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів зустріч із португальською делегацією на чолі з міністром закордонних справ Португальської Республіки Жуау Гомешем Кравіньо, обговорили участь Португалії у проєктах з відновлення Житомирщини – ОП.

- Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони в розвідки підтримав президентські законопроєкти щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації – Роман Костенко, секретар комітету. Верховна Рада скоротила терміни подання альтернативних законопроєктів про мобілізацію до раніше зареєстрованого урядового – із 14 до 7 днів.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з проханням сприяти розробці Міжнародних рекомендацій щодо конфіскації заморожених активів Росії – Укрінфом.

***

- Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі прибув з візитом до Києва та вже провів зустріч з очільниками Міністерства енергетики, Держатомрегулювання та Енергоатому – Укрінформ.

- Президент Зеленський провів зустріч з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі напередодні візиту очільника агентства на Запорізьку АЕС – ОП.

- Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі і міністр енергетики України Герман Галущенко провели спільну пресконференцію. Головне:

  • На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції зараз працює удвічі менше персоналу, ніж ця станція потребує – Гроссі.
  • У переговорах щодо тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції МАГАТЕ наполягатиме на проведенні технічної оцінки стану палива у реакторах – Рафаель Гроссі

***

На засіданні Верховної Ради України:

  • виступила президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ Пія Каума
  • виступив Голова Народних Зборів Болгарії Росен Желязков.

- На переговорах у Києві міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Португалії Жуау Гомеша Кравійньйо глава українського МЗС сказав, що українські солдати на передовій чекають рішень щодо збільшення та пришвидшення постачання ЄС артилерійських снарядів і будуть вдячні кожній європейській країні, яка посприяє тому, щоб якомога більше снарядів у найкоротший термін потрапили до України – МЗС.

Верховна Рада:

  • вкотре не змогла розпочати розгляд питання про відкликання народної депутатки Мар’яни Безуглої (парламентська фракція «Слуга народу») з посади заступниці голови –  прийняла закон №9627 про спрощення процедури зміни цільового призначення землі для цілей економічного відновлення

- Міністерство культури та інформаційної політики утворило Експертну раду з комунікацій безбар’єрності, яка працюватиме для збільшення ефективності інформаційних заходів у процесі облаштування безперешкодного середовища для всіх груп населення – Мінкульт

- Стеження за Bihus.infо

  • Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (фракція «Голос2) закликав парламент заслухати звіти керівників Служби безпеки України, Офісу генерального прокурора та Національної поліції про стан розслідування справ щодо атак на журналістів
  • Верховна Рада планує викликати голову Служби безпеки України Василя Малюка для заслуховування справи щодо тиску на працівників проєкту журналістських розслідувань
  • Голова СБУ Василь Малюк наголошує, що зробить усе можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно і  що «дії окремих співробітників викликають обурення».
  • Офіс генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою Bihus.infо про стеження.

- Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує парламенту прийняти відставку міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної – Галина Третьякова, голова комітету.

- Вища рада правосуддя відсторонила суддю Верховного суду, ексголову ВС Всеволода Князєва від здійснення правосуддя до 6 квітня 2024 року – Укрінформ.

***

- До кінця цьогорічного опалювального сезону комунальні тарифи для населення на електрику, газ та тепло не змінюватимуться – Денис Шмигаль.

- Міжнародні резерви України на 1 лютого 2023 року становили 38,525 млрд дол. США; у січні вони скоротилися на 4,9% – НБУ.

- У січні 2024 року Україна вийшла на довоєнні обсяги експорту морем, а по загальному обсягу експорту вже наближається до показників, які були до повномасштабного вторгнення – Денис Шмигаль.

- У січні 2024 року порівняно із січнем минулого року ПАТ "Укрнафта" збільшило видобуток нафти й конденсату на 0,2%, до 21,08 тис. т, видобуток газу – на 8,3%, до 100,91 млн кубометрів – Укрінформ.

- Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції України про націоналізацію українських активів підсанкційного олігарха з Російської Федерації Едуарда Худайнатова. У дохід України стягнуто 100% його частки у статутному капіталі ТОВ “Нафтова компанія “Альянс-Україна”, що оцінюється у майже пів мільярда гривень – СБУ.

- У 2023 році в Україну ввезено агропродукції на 7,1 млрд дол. США, що майже на 13% більше, ніж у 2022 році – пресслужба «Інститут аграрної економіки».

- Від початку дії програми єОселя понад сім українських сімей узяли кредити на придбання житла, зокрема 144 – за минулий тиждень – Мінекономіки

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент Європейської ради Шарль Мішель звернувся до Палати представників Конгресу США з проханням виділити пакет у $60 мільярдів для підтримки України – Укрінформ.

- Європейський Союз має сприймати Україну як частину власної системи безпеки й оборони, і, виходячи з цього, здійснювати практичні кроки для інтеграції української оборонної промисловості з європейською – Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії

- Німецький виробник зброї Rheinmetall є наразі одним з основних постачальників військової техніки для України, який обіцяє поставити для ЗСУ велику кількість різноманітних боєприпасів і броньованої техніки цього та наступного року – пресреліз на сайті виробника.

- Світовий конгрес українців (СКУ) і Благодійний фонд Сергія Притули у рамках благодійного туру Північною Америкою «Непереможні, коли об’єднані – Invincible When United» проведуть першу зустріч у канадському Торонто 11 лютого – сайті СКУ.

- Починаючи з 20-го лютого, країни G7 посилять заходи контролю щодо обмеження цін на російську сиру нафту, запроваджені країнами "сімки" та іншими країнами. G7, Європейський Союз та Австралія домовилися про посилення цих заходів – Nikkei

- Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередньої згоди навколо нового механізму підтримки України за рахунок створення Українського фонду у 50 мільярдів євро у бюджеті Євросоюзу на чотири наступні роки – сайт Європейської ради.

- Заступниця міністра закордонних справ України Ірина Боровець привернула увагу Парламентської асамблеї ОБСЄ до необхідності просувати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України – Укрінформ.

- Армія США має намір подвоїти виробництво артилерійських снарядів, що використовуються Україною, до жовтня цього року – Defence One.

- Федеральний апеляційний суд США підтвердив рішення попередньої інстанції, що Дональд Трамп не захищений від судового переслідування за ймовірні злочини під час свого президентства, коли намагався скасувати результати виборів 2020 року – CNN.

- У міністерстві оборони США задоволені результатами ударів по угрупованнях, пов’язаних з іранським Корпусом вартових ісламської революції та наголошують, що це лише початок – Пентагон.

- Британське вантажне судно зазнало нападу в Червоному морі сьогодні (6 лютого) вранці, це сталося за два дні після того, як Велика Британія та США спільно розпочали нову хвилю авіаударів по об'єктах хуситів у Ємені – The Independent.

ВОРОГ

- Росія розблокувала частину активів Північної Кореї, заморожених через санкції ООН, в одному з російських банків, в обмін на зброю для війни проти України – NYT.

- У Міністерство закордонних справ Росії викликали тимчасових повірених у справах держав Балтії в Москві, яким висловили погрози у зв’язку з майбутніми "виборами" РФ. Дипломатів викликали 6 лютого у зв'язку з "відсутністю належної реакції влади Латвії, Литви та Естонії на неодноразові звернення російської сторони гарантувати безпеку на виборах президента Російської Федерації в березні цього року – ЗМІ.

- Алкоголік Медведєв заявив 5 лютого, що нібито європейські плани будівництва залізничної лінії з Іспанії до Львова є свідченням визнання Заходом того, що Львів стане «новою столицею України в межах Львівської області», ймовірно, після закінчення війни Росії – росЗМІ.

- Самопроголошений Лукашенко вніс зміни до статутів збройних сил країни, згідно з якими військовим дозволяється застосовувати проти громадян «вогнепальну зброю, спецзасоби, бойову та спеціальну техніку при виконанні покладених на них завдань» – Радіо Свобода

- В останній тиждень січня темпи нафтопереробки на території РФ впали до найнижчого рівня за два місяці через вразливість російських НПЗ до атак українських БПЛА – Bloomberg.

- Керівництво курського заводу «Електроагрегат» почало вимагати від робітників підприємства здавати гроші на потреби окупантів – Центр національного спротиву. Це викликало обурення серед працівників, почались колективні скарги, але у відповідь керівництво підприємства почало погрожувати, пропонувати звільнятись або йти на війну.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-