Битва за Україну. День сімсот дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот дев’ятий

Укрінформ
На аеродромі Бельбек, що в тимчасово окупованому Криму, 31 січня під час атаки Сил оборони були уражені щонайменше три літаки ворога, а також особовий склад

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 02 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

На аеродромі Бельбек, що в тимчасово окупованому Криму, під час атаки Сил оборони були уражені щонайменше три літаки ворога, а також особовий склад -  Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. За даними телеграм-каналу "Крымский ветер" під час удару ЗСУ по авіабазі «Бельбек» 31 січня ліквідовано російського командира авіаційної ескадрильї генерал-лейтенанта Олександра Татаренка та 10 військовослужбовців. Керівник пресцентру ОК “Південь” Наталя Гуменюк повідомила, що саном на сьогодні немає підтвердження інформації про загибель російського командира авіаційної ескадрильї генерал-лейтенанта Олександра Татаренка

Міжнародний суд ООН відхилив частину заперечень РФ щодо позову України про порушення російською державою Конвенції про заборону геноциду і продовжить розгляд справи з меншим обсягом українських звинувачень. Позов пройшов стадію юрисдикції та переходить на стадію розгляду по суті - Укрінформ

***

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі прибула до Києва — Укрінформ.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із міністром закордонних справ Канади Мелані Жолі та подякував за лідерську роль Канади у роботі Міжнародної коаліції за повернення примусово переміщених українських дітей, засідання якої відбудеться в Києві - пресслужба Президента.

Міністри закордонних справ України і Канади Дмитро Кулеба й Мелані Жолі під час перемовин обговорили питання економіки, використання заморожених активів РФ, нові санкції проти Росії, Формулу миру Президента Зеленського і постання зброї Україні — Укрінформ.

Спільна пресконференція глав МЗС України і Канади:

- Сьогодні Канада й Україна започаткують коаліцію для повернення українських дітей. Канада працюватиме з тими країнами, які мають прямі відносини з Росією, щоби сприяти поверненню українських дітей додому - Мелані Жолі

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що рішення щодо використання заморожених російських активів для допомоги Україні буде ухвалено у 2024 році, можливо, воно буде поетапним.

- Канада прагне довготерміново підтримувати Україну, яка навіть після війни залишиться з небезпечним сусідом, і сподівається, що договорів по двосторонні безпекові зобовʼязання вийшов на фінішну пряму — глава МЗС Канади

- Канада ввела 2800 санкцій проти рф, а тепер працює над конфіскацією активів - Мелані Жол

ЦИТАТИ

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Запаси ракет, перехоплювачів ППО та боєприпасів для артилерії у наших партнерів вичерпуються через інтенсивність бойових дій в Україні, а також через глобальний дефіцит паливних зарядів...Ми залишаємося обмеженими недосконалістю нормативно-правової бази в нашій країні, а також частковою монополізацією оборонної промисловості. Це призводить до вузьких місць у виробництві – наприклад, боєприпасів, – що ще більше поглиблює залежність України від союзників у питаннях постачання».

Грант Шеппс, міністр оборони Великої Британії: «Захід має дуже, дуже чітко усвідомлювати, що це екзистенційна проблема і йдеться не лише про Україну. Усі дивляться – іранці дивляться. Невже у нас просто вичерпаються сили, урветься терпець і ми просто підемо геть? Китай буде спостерігати в Індо-Тихоокеанському регіоні, Північна Корея буде спостерігати. Для наших власних національних інтересів, і, безумовно, для західного цивілізованого світу, життєво важливо, щоб Україна була успішною у власній країні»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний представив всеохоплюючу стратегію, спрямовану на те, щоб перехопити ініціативу на всьому театрі бойових дій в Україні і утримати її, аби сприяти українським перемогам на полі бою, попри чисельну перевагу Росії в живій силі і матеріально-технічних засобах - Інституту вивчення війни.

Військово-морські сили України підтверджують знищення російського ракетного катера "Івановєц". Цей ракетний катер був досить серйозною бойовою одиницею, мав на озброєнні 4 ракетні системи і міг вражати цілі в радіусі до 130 кілометрів -  Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

Російський ракетний катер "Івановєц" затонув в ніч на 1 лютого на рейді озера Донузлав в результаті шести прямих влучань українських морських безпілотників — Кирило Буданов, керівник ГУР

Лінія фронту наразі залишається дуже динамічною, противник продовжує свої наступальні дії, зокрема біля Куп’янська. За Табаївку також точаться важкі бої, наразі село не перебуває під контролем окупантів, і там ведуться артилерійські дуелі - Ілля Євлаш, начальник пресслужби східного угруповання військ

На лівому березі Дніпра кількість ворожого угруповання оцінюється у понад 70 тисяч особового складу і сотні одиниць озброєння та техніки — Наталя Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь"

Втрати росіян на Херсонщині та Запоріжжі дуже високі. В середньому кожна штурмова група ворога втрачає близько 70% особового складу під час боєзіткнень із Силами оборони — Наталя Гуменюк

Сили спеціальних операцій ЗСУ спільно з ракетно-артилерійським підрозділом Сил оборони на півдні знищили дві реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град» росіян — Сили спеціальних операцій ЗСУ.

Литва передала Україні ще одну партію військової допомоги з системами детонації і пострілами до гранатометів - Міністерство оборони Литви. До пакета увійшла понад тисяча пострілів до шведського ручного протитанкового гранатомета "Карл Густав", а також системи дистанційної детонації RISE-1.

***

Атака дронів

Сили оборони цієї ночі знищили 11 з 24 ворожих ударних безпілотників типу Shahed-136/131, 7 з них були “локаційно втрачені”  — Повітряні сили ЗСУ.

У Кривому Розі через атаку дронів в ніч на 2 лютого пошкоджено підстанцію “Укренерго”, у місті були  знеструмлені побутові та промислові споживачі - НЕК “Укренерго”. Через знеструмлення шахти під землею опинилися понад 110 гірників, станом на 9 ранку їх підняли на поверхню.

Під час дронової атаки у ніч на 2 лютого російським військам вдалося влучити в інфраструктурний об'єкт у Кіровоградській області - Сили оборони півдня України

***

Президент Франції Емманюель Макрон висловив співчуття з приводу смерті в Україні двох французьких волонтерів. Вони загинули у четвер внаслідок удару російського безпілотника в Бериславі, поблизу Херсона — Укрінформ. Президент Володимир Зеленський зазначив, що вбивство французьких громадян під час агресії РФ в Україні є черговим свідчення того, що російський терор "не знає кордонів та не розрізняє громадян різних країн", а Україна завжди буде вдячною французьким волонтерам.

З початку повномасштабного вторгнення від інцидентів, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами, загинули 277 особи — МОУ.

У тимчасово окупованому Луганську до російської армії мобілізували 250 студентів університету — Луганська ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської та Запорізької областей 2 людини загинуло, 8 отримали поранення — дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником Президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном, під час якої обговорили ситуацію на фронті та дії Сил оборони України задля відсічі російському вторгненню — ОП.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп "Слуги народу" Олександр Завітневич вважає, що у новому урядовому законопроєкті про мобілізацію бракує норми про ротацію – ЗМІ.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч зі членом парламенту Великої Британії від Консервативної партії Джеком Лопресті й обговорив із ним посилення співпраці у безпековій та оборонній сферах - РНБО

Міністр оборони Рустем Умєров відсторонив тимчасового виконувача обов’язків директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура у зв’язку з оголошенням йому підозри у кримінальному провадженні — МОУ.

Міністерство закордонних справ України закликає німецький телеканал ZDF пояснити візит свого московського бюро до тимчасово окупованого Росією Маріуполя — МЗС.

Загальний час перебування українських військових на лікуванні за кордоном становитиме не більше 12 місяців - рішення уряду

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній провів богослужіння з нагоди свята Стрітення в Успенському соборі Києво-Печерської лаври — Укрінформ.

Впродовж робочого дня шкіл та садочків, які працюють офлайн, укриттями можуть користуватися виключно учасники освітнього процесу - постанові Кабінету міністрів

Суд за матеріалами Служби безпеки України арештував нерухомість колишнього народного депутата від забороненої «Партії регіонів» Олега Царьова, який причетний до фінансування збройної агресії РФ - пресцентр СБУ.

Національне агентство з питань запобігання корупції додало до Єдиної бази іноземних компонентів у зброї 40 нових деталей російського розвідувального безпілотника Supercam S350 - НАЗК

***

Припинення роботи "зернового коридору" у липні 2023 року буде повністю компенсовано поставками продовольства новим морським маршрутом, який був відкритий у серпні — НБУ. Середньомісячні обсяги поставок товарів через новий морський коридор становитимуть близько 7 млн т. Пропускної здатності буде достатньо не лише для вивезення врожаїв 2023–2024 років, а й для нарощування експорту продукції ГМК.

Уряд України у січні 2024 року залучив від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах 33 млрд грн в еквіваленті, загалом упродовж воєнного стану залучено майже 851 млрд грн. - НБУ

У 2023 році Міністерству оборони погасило 77% успадкованої з 2022 року простроченої дебіторської заборгованості на суму 43,3 млрд грн. - Юрій Джигир, заступник міністра оборони

"Укрпошта" у 2023 році наростила кількість відправлень на 40%, привезла 63,6 млн одиниць гуманітарної допомоги, а також у співпраці з "Укрзалізницею" перевезла 15 млн посилок -  Олександр Кубраков, віцепрем'єр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Росія не надала жодних доказів на підтвердження своїх заяв щодо авіакатастрофи Іл-76 24 січня в Бєлгородській області - Ерін Вебстер-Мейн, політичний радник місії США при ОБСЄ.

Лідер більшості в Сенаті від демократів Чак Шумер заявив, що наступного тижня Сенат проголосує за додатковий законопроєкт про національну безпеку, який включає двопартійну угоду щодо безпеки кордонів та допомогу Україні та Ізраїлю - Politico.

Міністри закордонних справ країн ЄС 3 лютого проведуть стратегічну дискусію щодо подальшої підтримки України та її майбутнього місця в Європейському Союзі - Пітер Стано,

речник ЄС

Адміністрація США вітає рішення Європейської комісії щодо створення Українського фонду на €50 млрд для України, однак наголошує, що це не замінить зобов’язань США щодо лідерства у військовій допомозі українській армії - Білий дім.

Депутати Бундестагу ухвалили в другому та відразу в третьому читанні державний бюджет на 2024 рік — Укрінформ.

У Великій Британії група з 13 депутатів парламенту та 5 перів закликала міністра закордонних справ Девіда Кемерона розглянути можливість внесення Росії до переліку держав-спонсорів тероризму - Укрінформ

Бундесрат, представництво 16 федеральних земель ФРН, у схваленій до другої річниці російської загарбницької війни проти України резолюції засудив російську загарбницьку війну, закликав до негайного її припинення та одночасно наголосив на важливості розвитку всебічних зв’язків з Україною - Укрінформ

Дружина Президента України Олена Зеленська під час зустрічі з першою леді ФРН Ельке Бюденбендер порушила тему викрадення Росією українських дітей — Укрінформ.

Польські фермери оголосили загальнонаціональний страйк із блокадою доріг та прикордонних пунктів пропуску. Страйк планують розпочати 9 лютого — Укрінформ.

Велика Британія в найближчі дні проведе випробувальний запуск ядерної ракети з підводного човна в Атлантичному океані − це станеться вперше з 2016 року - The Telegraph

Нам потрібно зрозуміти, з ким ми дійсно можемо підтримувати військово-технічні та оборонні відносини. Раніше 95-97% наших оборонних відносин були із Російською Федерацією. Зараз цього не може бути як з об’єктивних, так і з суб’єктивних причин -Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії

Високопоставлені законодавці США заявили, що хочуть, щоб Угорщина негайно схвалила вступ Швеції до НАТО, припустивши, що Будапешт ризикує остаточно зіпсувати свої відносини з Вашингтоном, якщо не вживе заходів — Reuters.

Мир між Вірменією та Азербайджаном буде можливими у разі внесення змін у вірменську Конституцію - Ільхам Алієв, президент Азербайджану

Ізраїльська армія в четвер звільнила 114 палестинців, які були заарештовані під час наземної операції в секторі Газа — ЗМІ.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав зміцнювати військово-морський флот для прискорення підготовки до війни і захисту морського суверенітету країни - Yonhap,

ВОРОГ

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що в окупантів практично повністю оновили стратегічні ядерні сили – росЗМІ.

Путін заявив про плани інтегрувати окуповані території України до складу РФ упродовж наступних шести років, що вказує на довгостроковість його намірів - ISW.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Адміністрація Путіна не отримувала від України запиту на передачу тіл військовополонених, які, за твердженням російської сторони, загинули 24 січня в літаку Іл-76 під Бєлгородом — росЗМІ.

До Держдуми внесли поправки до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", що передбачають підвищення призовного віку до 50 років для іноземців — росЗМІ.

За останні шість років Федеральна служба безпеки Росії безпідставно звинуватила в державній зраді щонайменше 12 науковців-фізиків, які начебто передавали іноземним розвідкам інформацію про військові розробки — ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-