ЄС у березні може створити фонд на €20 мільярдів для військової підтримки України - Шмигаль

ЄС у березні може створити фонд на €20 мільярдів для військової підтримки України - Шмигаль

Укрінформ
Україна розраховує на створення у березні спеціального фонду у 20 млрд євро для військової підтримки на наступні 4 роки.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ.

Зокрема, він нагадав, що європейські лідери напередодні на засіданні підтвердили намір продовжувати військову підтримку України.

«Вже в березні ми розраховуємо на створення окремого інструменту для України в межах Європейського фонду миру. Йдеться про 20 млрд євро саме військової підтримки на наступні 4 роки», - сказав глава уряду.

Шмигаль також підкреслив, що ухвалена 1 лютого чотирирічна програма підтримки України на 50 млрд євро є демонстрацією єдності Європи в підтримці України. «Це чіткий сигнал для Росії, що її стратегія, — почекати поки підтримка союзників України припиниться, — не працює», - акцентував прем’єр.

Він зазначив, що, зокрема, 39 млрд євро будуть направлені на підтримку державного бюджету України. За його словами, це допоможе уряду забезпечити фінансову стабільність та здійснювати пріоритетні видатки бюджету, зокрема всі соціальні програми допомоги українцям.

Прем’єр-міністр додав, що затверджена програма Ukraine Facility передбачає 8 млрд євро у вигляді спеціального інвестиційного інструменту. За оцінкою Міністерства економіки, це дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій.

«Програма Ukraine Facility — це не лише про гроші, але і про трансформацію нашої країни. Це план із запровадження європейських правил та норм, які наближають нас до членства в ЄС», — підкреслив Шмигаль.

Читайте також: 2024 рік має стати роком військових інновацій в Україні - Шмигаль

Як повідомлялося, 1 лютого в Брюсселі глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в межах багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на фінансову підтримку України, її відновлення та відбудову протягом наступних чотирьох років.

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників позачергового саміту ЄС у Брюсселі також закликав лідерів ЄС об’єднатися для створення Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру, щонайменше 5 мільярдів євро щорічно, терміном на чотири роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-