Постійні атаки Росії на українські міста засвідчують небажання миру - ЄС в ОБСЄ

Постійні атаки Росії на українські міста засвідчують небажання миру - ЄС в ОБСЄ

Укрінформ
Постійні атаки Росії на цивільну інфраструктуру в Україні є воєнними злочинами, але також засвідчують небажання миру з боку Кремля.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо триваючої агресії РФ проти України, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Навмисне спрямування атак проти цивільних осіб та цивільних об'єктів є воєнним злочином, і всі винні мають і будуть притягнуті до відповідальності. Постійний характер таких атак, їхня інтенсифікація та зростання кількості жертв є чіткими свідченнями повної відсутності прихильності Кремля до миру та його нехтування міжнародним правом, яке лежить в основі базованого на правилах порядку", - засудили в ЄС атаки РФ на цивільну інфраструктуру України.

Крім того, в Євросоюзі висловили занепокоєння з приводу ситуації на тимчасово і незаконно окупованих Росією українських територіях, яка "продовжує погіршуватися з наближенням другого року від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну".

Поруч з цим, в ЄС закликали Росію "негайно припинити систематичне жорстоке поводження з українськими військовополоненими та цивільними заручниками на тимчасово та незаконно окупованих територіях України та в Росії". "Ми вимагаємо негайного звільнення всіх осіб, незаконно позбавлених волі, включаючи трьох свавільно затриманих співробітників ОБСЄ. Ми особливо стурбовані нещодавніми повідомленнями про різке погіршення стану здоров'я одного з колишніх співробітників СММ, який терміново потребує медичної допомоги", - йдеться у заяві.

У ній також звертається увага на те, що на початку 2024 року в Росії відбулися законодавчі зміни, "які знову викликають наші побоювання за долю майже 20 000 українських дітей, депортованих з рідних домівок".

Читайте також: Росія не надала доказів на підтвердження своїх заяв щодо аварії Іл-76 – США в ОБСЄ

"Указ президента Путіна від 4 січня, який дозволяє надавати російське громадянство дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, вказує на намір Росії легалізувати їхню депортацію або примусове переміщення – дії, заборонені міжнародним гуманітарним правом та Римським статутом, що є подальшим порушенням міжнародного права. Ми знову закликаємо Росію та Білорусь негайно забезпечити безпечне повернення в Україну всіх незаконно депортованих і переміщених українських дітей та інших цивільних осіб", - зазначається у заяві.

У ЄС запевнили, що продовжуватимуть "підтримувати Україну та її хоробрий і стійкий народ стільки, скільки буде потрібно для того, щоб Україна змогла захистити себе від жорстокої агресивної війни з боку Росії і здобути справедливий і стійкий мир, на який вона заслуговує". "З цією метою ми продовжуватимемо надавати Україні потужну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні Євроради у четвер всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-