Росія не надала доказів на підтвердження своїх заяв щодо аварії Іл-76 – США в ОБСЄ

Росія не надала доказів на підтвердження своїх заяв щодо аварії Іл-76 – США в ОБСЄ

Укрінформ
Росія не надала жодних доказів на підтвердження своїх заяв щодо авіакатастрофи Іл-76 24 січня в Бєлгородській області.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила політичний радник місії США при ОБСЄ Ерін Вебстер-Мейн під час виступу на черговому засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Варто зазначити, що Росія несе повну відповідальність за кожну смерть у цій війні. РФ вторглася на територію мирного сусіда і несе відповідальність за продовження щоденних атак на Україну. Ми б не обговорювали цю авіакатастрофу, якби Росія не вторглася в Україну, і всупереч заявам, зробленим щойно Російською Федерацією, відповідальність за припинення цього конфлікту лежить на РФ", - прокоментувала американська дипломатка падіння Іл-76 в Бєлгородській області.

Читайте також: Росіяни тиснуть на працівників ЗАЕС, які не йдуть на співпрацю - Центр нацспротиву

Вона наголосила на тому, що російська влада не допускає вільну пресу на місце падіння літака і її непідтверджені заяви важко перевірити.

"Проблема, з якою ми всі стикаємося, полягає в тому, що катастрофа сталася на території Росії, що ускладнює незалежну перевірку того, що сталося. Як відомо, Росія не дозволяє вільну пресу і незалежні репортажі, і тому її заяви важко, якщо взагалі можливо, підтвердити. Росія також не надала жодних доказів на підтвердження своїх заяв", - заявила Вебстер-Мейн.

Вона нагадала, що "кожного дня, включно з сьогоднішнім днем, російські офіційні особи намагаються поширювати дезінформацію про свою війну проти України". "Ми всі повинні пам'ятати про це, розглядаючи заяви Російської Федерації", - додала представниця місії США в ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, під час п’ятдесятого обміну полоненими, який відбувся 31 січня, з російського полону повернули 207 українських захисників, серед яких 95 представників ЗСУ, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції.

Під час обміну 31 січня з російського полону повернули українських військовополонених, яких планували повернути ще 24 січня, окрім 65 людей, яких російська сторона назвала загиблими внаслідок авіатрощі Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку перебували 65 полонених українських військовослужбовців, шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Юсов заявив, що обмін полоненими між РФ та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, оприлюднена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Юсов поінформував, що РФ не дає згоди на проведення міжнародного розслідування авіатрощі літака Іл-76.

Фото: NEXTA Live / Telegram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-