Україна і Литва домовляються про спільне виробництво дронів для ЗСУ - Кулеба

Україна і Литва домовляються про спільне виробництво дронів для ЗСУ - Кулеба

Укрінформ
Визначення спільних кроків для нарощування виробництва дронів для потреб Збройних сил України було ключовою темою перемовин міністрів закордонних справ України і Литви.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Велику частину нашої розмови ми присвятили визначенню спільних кроків для нарощування виробництва дронів для потреб ЗСУ. У Литви є технології, у нас є можливості масштабування виробництва. Це була ключова тема. Є чітке розуміння, що, як і коли робити, щоб українсько-литовське співробітництво у виробництві дронів у найкоротші терміни дало максимальний результат», - сказав Кулеба.

Він додав, що під час перемовин з литовським колегою також обговорювався «класичний» порядок денний – вступ України до ЄС, НАТО.

«Тут у нас підходи спільні, і Литва як член обох інституцій максимально допомагає нам на шляху до членства в них», - зазначив глава української дипломатії.

За його словами, темою перемовин також було питання заморожених російських активів, санкцій і «всього того, що потребує дієвих рішень».

Читайте також: F-16 з'являться в українському небі вже цього року, і росіяни це відчують - Кулеба

«У нас є спільні обнадійливі очікування від найближчого засідання Європейської ради 1 лютого, є прогрес щодо відкриття Європейського фонду миру, щодо якого ситуація була тривалий час заблокована через позицію окремих членів ЄС. Ми працюємо над розблокуванням, і є обнадійливі кроки в цьому напрямі», - поінформував міністр.

Також міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявив, що Литва може швидко почати виробляти деталі для комплектування дронів, необхідних Збройним силам України.

«Ми можемо розпочати виробництво комплектуючих того, що необхідно на полі бою, зокрема того, що буде необхідно для виробництва дронів. Ми говоримо спочатку про обмежену кількість, але я думаю, що це може відбутися дуже швидко», – відзначив Ландсбергіс.

Очільник литовської дипломатії також наголосив, що уряд Литви стовідсотково підтримає будь-який промисловий проєкт, який допоможе Україні і литовській безпеці. Це означає, що Литва буде допомагати будь-якому бізнесу в будь-якій галузі, який готовий до цього долучатися, зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Україна і Данія проведуть україно-данський Форум оборонних індустрій з фокусом на спільних проєктах з виробництва дронів.

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс прибув до столиці України у четвер, 25 січня.

Читайте також: Україна і Данія проведуть Форум оборонних індустрій з фокусом на виробництві дронів

У п’ятницю, 26 січня, глава МЗС Литви відвідав Харківську область, де за кошти балтійської країни буде зведено укриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-