Війна в Україні спричинила зміни у російському ядерному мисленні - IISS

Війна в Україні спричинила зміни у російському ядерному мисленні - IISS

Укрінформ
Війна в Україні підірвала довіру Росії до її звичайних збройних сил і підвищила важливість для Москви нестратегічної ядерної зброї як засобу стримування і перемоги над НАТО у потенційному майбутньому конфлікті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

Нестратегічна ядерна зброя включає усю ядерну зброю з радіусом дії до 5500 кілометрів, починаючи з тактичних озброєнь, призначених для використання на полі бою.

У новому звіті IISS від понеділка було порушено питання про те, чи може Росія наважитися на запуск нестратегічної ядерної зброї, в надії, що Заходу бракує рішучості для ядерної відповіді.

«Російське сприйняття відсутності твердої волі Заходу застосувати ядерну зброю або прийняти жертви у конфлікті ще більше зміцнює агресивну думку і доктрину Росії про нестратегічну ядерну зброю», – йдеться у звіті.

У доповіді зазначається, що логіка Росії щодо використання такого типу зброї полягає у контрольованій ескалації конфлікту, «або для того, щоб запобігти залученню США і НАТО, або для того, щоб примусити їх до припинення війни на російських умовах».

Читайте також: Лукашенко каже, що російську ядерну зброю доставили у Білорусь ще на початку жовтня

Вільям Альбрек, автор звіту IISS, сказав журналістам, що західна розвідка зможе вловити низку сигналів, якщо РФ справді готується запустити нестратегічну ядерну зброю. Це включатиме переміщення зброї із центрального сховища на авіабазу та, можливо, звичайні удари поблизу запланованої цільової зони, щоб пошкодити радар і протиракетний захист.

Як повідомлялося, у жовтні минулого року в Росії під керівництвом президента Володимира Путіна провели тренування стратегічних ядерних сил, до якого залучалися всі три типи носіїв ядерної зброї – наземні, морські та авіаційні.

 Фото: depositphotos.com 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-