Росія подає майбутні масштабні навчання НАТО як провокацію - ISW

Росія подає майбутні масштабні навчання НАТО як провокацію - ISW

Укрінформ
Росія проводить інформаційну операцію, щоб представити оборонні навчання НАТО " Steadfast Defender 2024", які починаються цього тижня і триватимуть до травня, як провокацію.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Кріс Каволі заявив, що у навчаннях "Steadfast Defender" візьмуть участь 90 000 військовослужбовців з 31 країни-члена НАТО і Швеції, понад 50 кораблів, більше 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників, а також щонайменше 1100 бойових машин, зокрема 133 танки і 533 бойові машини піхоти.

За словами Каволі, НАТО "продемонструє свою здатність зміцнювати євроатлантичний регіон за допомогою трансатлантичного перекидання сил з Північної Америки під час змодельованого сценарію конфлікту проти майже рівного собі супротивника". Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив 19 січня, що Путін може спробувати напасти на Німеччину, яка є членом НАТО, через п'ять-вісім років, враховуючи погрози з боку Кремля "майже щодня".

МЗС Росії відреагувало на первинне оголошення про проведення навчань "Steadfast Defender" у вересні 2023 року і неправдиво заявило, що навчання НАТО стають дедалі провокаційними і агресивними за своїм характером. МЗС стверджувало, що НАТО продовжує "демонстрацію сили" на "порозі Росії". У відомстві заявили, що Росія регулярно пропонувала НАТО ініціативи з деескалації, закликала відмовитися від провокаційних дій і перенесла російські військові навчання вглиб країни.

Як зазначають аналітики, російська інформаційна операція спрямована на те, щоб представити оборонні дії НАТО у відповідь на реальну російську агресію на східному фланзі Альянсу як провокаційні, має на меті відвернути увагу від нещодавньої агресивної російської риторики і поведінки щодо НАТО.

Читайте також: НАТО у лютому проведе найбільші з часів Холодної війни навчання - ЗМІ

"ISW продовжує вважати, що Путін вторгся в Україну у 2022 році не для того, щоб захистити Росію від неіснуючої загрози з боку НАТО, а скоріше для того, щоб послабити і, врешті-решт, знищити НАТО, і цю мету він переслідує дотепер", - резюмують у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно голова військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що населення країн Заходу має готуватися до можливого початку війни з Російською Федерацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-