Україна очікує від партнерів виконання рішення про мільйон снарядів у повному обсязі - Зеленський

Україна очікує від партнерів виконання рішення про мільйон снарядів у повному обсязі - Зеленський

Укрінформ
Україна очікує від партнерів виконання рішення про мільйон артснарядів у повному обсязі.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з премʼєркою Естонії Каєю Каллас, повідомляє Укрінформ.

«Україна очікує від своїх партнерів «дуже практичні речі»: рішення щодо артилерійського пакету. Ми не отримали цей пакет повністю, і сьогодні ця ініціатива Естонії (збільшити виробництво снарядів – ред.) дає можливість тиснути на лідерів тих країн, які підписалися під цим рішенням. Якщо слово серйозних лідерів чогось варте, а я впевнений у цьому, то їм потрібно виконувати ті рішення, які вони самі приймали. І дуже хочу, щоб ми цей пакет отримали, побачили уже контракти», - зазначив Зеленський.

За його словами, іноді терміни постачання озброєння підводять у цій війні наших військових, але якщо Україна матиме контракти, то ми будемо знати, що хоч і з відтермінуванням, з затримкою, але це озброєння прийде на поле бою і посилить нашу армію.

Читайте також: Прем’єрка Естонії закликала інші держави перерозподілити ресурси, щоб надати їх Україні

Говорячи про те, що ще Естонія може зробити для України, крім тієї допомоги, яка уже надається, Президент підкреслив, що Україна розраховує на співробітництво у питаннях захисту кіберпростору як на двосторонньому рівні, так і в межах IT-коаліцію.

Крім цього, зауважив Зеленський, для України зараз дуже важливо отримати результат стосовно фінансової допомоги ЄС, рішення щодо якої має бути прийняте 1 лютого. «Тому голос Естонії і в цьому питанні на користь України є також дуже важливим», - сказав він.

І нарешті, за словами Президента, Україні потрібна підтримка щодо гарантій безпеки і майбутнього членства України в НАТО. При цьому, зазначив він, конкретика потрібна вже сьогодні, адже вона мобілізує людей і дає розуміння, що Україна проти такого ворога, як Росія, не наодинці.

Читайте також: Україна сподівається, що Естонія ухвалить закон про російські активи - Президент

Як повідомлялося, в березні 2023 року ЄС оголосив про намір поставити Україні мільйон артилерійських снарядів протягом року. Це включало різні типи боєприпасів, від новітніх снарядів калібру 155 мм до пострадянських калібрів. Перший етап поставок із наявних арсеналів був завершений у травні. Другій «трек» передбачає систему спільного замовлення боєприпасів у оборонної промисловості. Третій «трек» передбачає цілеспрямовані інвестиції ЄС в розвиток спроможностей оборонної промисловості з метою поповнення армійських складів у країнах-членах та для продовження допомоги Україні.

Керівник військового відомства Естонії Ханно Певкур наприкінці серпня заявив, що Євросоюз поки відстає у темпах постачання боєприпасів для України та має скористатися всіма можливостями, щоб виконати власні зобов’язання, включаючи використання наявних запасів, відновлення старих боєприпасів або закупівлю артилерійських снарядів у третіх країн.

Пізніше у вересні він сказав, що наприкінці 2023-го чи упродовж 2024 року у Європі планується подвоїти виробництво артилерійських боєприпасів.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-