ЄС може виконати план про мільйон снарядів для України вже у березні - єврокомісар

ЄС може виконати план про мільйон снарядів для України вже у березні - єврокомісар

Укрінформ
Євросоюз може виконати свої зобов’язання щодо постачання Україні 1 мільйона снарядів вже у березні.

Про це під час дискусії на тему «Європейська конкурентоспроможність та економічна безпека: новий стратегічний порядок денний», що відбулася в рамках Центру європейської політики (ЕРС), сказав єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, це залежатиме також від країн-членів, які мають спрямувати виробництво власних оборонних підприємств на поставки для України, а не на ринки третіх країн.

«Я взяв зобов’язання збільшити виробництво боєприпасів до 1 мільйона на рік. Це буде зроблено. Якщо ми говорили у березні цього року, це буде зроблено у березні. Ми вже збільшили виробництво, щоб виробляти 1 мільйон боєприпасів калібру 155 мм та 120 мм. Але нам також потрібно, щоб країни-члени збільшили тиск на свою оборонну промисловість, щоб все, що ми виробляємо в Європі, було в Україні. Поки що так не відбувається. Але я не країна-член, я всього єврокомісар. Тож це справа країн-членів - забезпечити, що ми це зробимо», - сказав Бретон.

Читайте також: Постачання боєприпасів із ЄС в Україну сягне 480 тисяч снарядів - Урсула фон дер Ляєн

Він зауважив, що виробники іноді посилаються на інші контракти, зокрема, з країнами Близького Сходу або з іншими, але пріоритетом для країн-членів мають бути саме поставки для України. За словами єврокомісара, в рамках програми сприяння виробництву боєприпасів ASAP європейській промисловості вдалося наростити виробництво, щоб вийти на певний паритет з Росією «колись упродовж наступного року».

«Оскільки я відповідаю за оборонну промисловість, для мене це обов’язкове завдання. Ми маємо працювати набагато краще з огляду на те, що робить Росія, щоб бути готовими, коли прийде час. Ми обговорювали це з Президентом Зеленським. Тож це є обов’язковим, це тому, що за Зеленським - Європа з дуже потужною промисловою базою», - зазначив єврокомісар.

Він зауважив, що у лютому Єврокомісія має завершити розробку стратегії, яка охоплюватиме як прискорення виробництва боєприпасів, так і розвиток всієї європейської оборонної промисловості.

«До речі, якщо ми також говоримо про розширення, це (розвиток оборонних спроможностей - ред.) також буде дуже важливим для наступного мандату (Єврокомісії - ред.). Ми маємо одночасно говорити про розширення ЄС та про здатність розширити наші спроможності в обороні та оборонному виробництві одночасно. Тому що ці країни мають бути захищеними. І ми знаємо, що це буде наша відповідальність - це зробити. Саме тому це пов’язані речі. Це той напрямок, в якому Європа буде розвиватися упродовж наступних років», - додав Бретон.

Читайте також: Боррель розповів, як ЄС виконує план про мільйон снарядів для України

Як повідомлялося, у березні 2023 року ЄС взяв на себе зобов’язання поставити в Україну 1 мільйон артилерійських боєприпасів для захисту від російської агресії. Для цього була розроблена програма, що складалася з трьох «треків». Перший передбачав поставки боєприпасів із вже наявних арсеналів у країнах ЄС, другий - збільшення виробництва снарядів за рахунок спільного замовлення для поповнення складів та допомоги Україні, третій - інвестиції у розвиток оборонної промисловості ЄС як такої.

Станом на осінь минулого року Україна отримала близько 480 тисяч таких боєприпасів, але на офіційному рівні з'явилися сумніви, що промисловість ЄС зможе поставити Україні решту з мільйона снарядів до кінця березня 2024 року. При цьому, за різними оцінками, більше 40% артилерійських снарядів, що вироблені в Європі, спрямовуються на експорт до третіх країн, а не в Україну.

Фото: Future Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-