Є суттєві зрушення, які дозволять прискорювати обміни полоненими - Юсов

Є суттєві зрушення, які дозволять прискорювати обміни полоненими - Юсов

Укрінформ
Завдяки, зокрема, і останньому обміну, є суттєві зрушення, які дозволять прискорювати обміни полоненими.

Як повідомляє Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

“Сьогодні вже відбулось 49 обмінів, у рамках яких додому повернулось 2828 українців. Далі буде ще. Завдяки, у тому числі, і останньому обміну є суттєві зрушення, які дозволять далі прискорювати подібні речі”, - сказав Юсов. 

Він наголосив, що обміни військовополоненими залежать від обох сторін, тому позиція держави-агресора також має значення. 

Представник ГУР зауважив, що процес обміну блокується на етапі мотивації. За його словами, Україна хоче повернути своїх і використовує для цього дуже різноманітні інструменти. 

“Ми можемо згадати Медведчука, якого віддали. Також Україна ініціювала створення змішаних медичних комісій спільно з Червоним Хрестом. Ініціює залучення міжнародних посередників”, - зазначив Юсов.

Читайте також: Буданов не розкриває деталі: Кожен обмін полоненими - окрема операція

Він підкреслив, що разом з тим у Росії також зростає невдоволення родин російських військовослужбовців, які шукають своїх безвісти зниклих в Україні. Юсов поінформував, що російські родини часто звертаються до України, як до більш відкритої держави і сторони, за офіційною інформацією. 

“Росія змушена на це реагувати. Починається імітація виборів. Це теж додаткові виклики. Це створює попит на продовження цього процесу. Головне для нас використати будь-які можливості для повернення наших захисників… В України є ті полонені, у поверненні яких дуже зацікавлена Росія. Кількість таких осіб збільшується”, - сказав представник ГУР. 

Юсов запевнив, що українська дипломатія, у тому числі закрита дипломатія, у контексті обмінного процесу і повернення наших полонених працює ефективно і в наших інтересах.

Як повідомляв Укрінформ, до України з полону повернулися 230 українських захисників. Серед них - представники Збройних сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Читайте також: З російського полону за час повномасштабної війни звільнили 2828 українців - ГУР

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-