За чотири місяці Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад ₴3,5 мільярда

За чотири місяці Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад ₴3,5 мільярда

Укрінформ
Міністерство оборони України за чотири місяці заощадило на тилових закупівлях загалом понад 3,5 мільярда гривень, що становить близько 20% від запланованої суми.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міноборони.

Зазначається, що на сьогодні міністерство завершило реформу закупівель тилового майна. Відтепер усі функції тилових закупівель переходять до Державного оператора тилу.

Щоб у перехідний період не перервати своєчасне постачання такого майна Збройним силам України, протягом останніх місяців Міноборони продовжувало самостійно укладати відповідні угоди з урахуванням принципів прозорості, якості й економії бюджетних коштів.

За даними відомства, майже 100% тилових закупівель вийшли на Prozorro.

Повідомляється, що з 6 вересня до 31 грудня Міноборони уклало загалом 186 договорів на суму понад 17 млрд гривень.

Читайте також: Умєров: Закупівлі в Міноборони були політизовані, ми вичавлюємо людей зі старими практиками

Щодо харчування, за вказаний період міністерство провело 39 закупівель за спрощеною процедурою на суму понад 10 млрд гривень.

Потенційні постачальники подали 263 пропозиції. Міноборони відібрало 26 компаній (раніше було 10).

«Завдяки конкуренції зменшилася вартість харчування військовослужбовців. Результат - на перший квартал 2024 року усі військові забезпечені харчуванням, водою та посудом», - зазначили у відомстві.

Як зауважили в Міноборони, в Одеській та Вінницькій областях торги ще тривають - деякі компанії намагаються їх зірвати.

У міністерстві запевнили, що на харчування бійців така ситуація не вплине: у разі, якщо договори вчасно не укладуть, продукти постачатиме компанія-переможець із сусідньої області.

Що стосується паливно-мастильних матеріалів, за аналогічний період Міноборони уклало 51 договір на суму понад 5,5 млрд гривень. Ідеться про 93,5 тисячі тонн нафтопродуктів, зокрема 18 мастил за стандартами НАТО. Усе отримане в повному обсязі.

Читайте також: «Схема» із закупівлями снарядів на 1,5 мільярда: посадовця Міноборони взяли під варту

У сфері речового забезпечення за аналогічний період Міноборони уклало 99 договорів на суму понад 3,2 млрд гривень, зокрема 14 договорів на засоби індивідуального захисту - бронежилети, шоломи, навушники - на суму 1,7 млрд грн. На цей час закуплені близько 91% такого майна.

Уперше оборонне відомство придбало 50 тисяч комплектів жіночої форми, видавати яку почнуть у 2024 році, та 100 тисяч електричних і 300 тисяч хімічних грілок.

Також уперше були придбані й отримані 15 тисяч «активних» навушників, призначених для захисту військовослужбовців під час потужних вибухів.

За словами заступника міністра оборони Дмитра Кліменкова, лише на закупівлі харчів вдалося зекономити бюджетні кошти на близько 2,5 мільярди гривень - 25% від запланованої суми.

Він наголосив, що на своєчасне забезпечення ЗСУ реформа тилових закупівель не вплинула.

Загалом у 2023 році для тилового забезпечення захисників і захисниць Міноборони заклало 97 млрд гривень. Контракти укладені на всі 100% бюджету.

Читайте також: Умєров презентував нову агенцію із тилового забезпечення ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, 23 грудня Державний оператор тилу (Агенція закупівель у сфері оборони) вперше оголосив торги для забезпечення потреб ЗСУ, а саме на придбання паливно-мастильних матеріалів.

30 грудня були оголошені торги на літні берці й комбінезони для екіпажів бойових машин.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-