Умєров презентував нову агенцію із тилового забезпечення ЗСУ

Умєров презентував нову агенцію із тилового забезпечення ЗСУ

Укрінформ
ДП «Державний оператор тилу» - це не просто нова агенція із закупівель, а створення нової архітектури державних закупівель в сфері оборони України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров під час презентації роботи «Державного оператора тилу» (DOT).

«Це не просто презентація нової агенції закупівель сьогодні, це старт архітектури державних закупівель в сфері оборони України. Ця архітектура побудована за міжнародними стандартами та принципами НАТО в координації та консультації з нашими міжнародними партнерами», - наголосив Умєров.

Він відзначив, що проблема з недоброчесними закупівлями в оборонній сфері тягнеться десятки років і зараз важливо поставити крапку в цьому питанні.

«Україна має позбутись радянських, олігархічних та «шкурних» підходів до державних коштів. Наші воїни щодня своїм життям доводять, що наша країна змінилась. Ми, міністерство, маємо діями та результатами довести, що ми змінили цю радянщину. Україна чітко і однозначно задекларувала свій рух до вступу в Північноатлантичний Альянс, тому важливо, щоб всі процеси були сумісні з принципами НАТО. Наприклад, в країнах НАТО за прямими і таємними угодами закуповують лише унікальні військові розробки. Це справді критично необхідно, аби не дати ворогу шанс використати проти нас нашу ж зброю. Решту ж усього необхідного для війська закуповують на конкурентних умовах через систему тендерів», - наголосив Умєров.

Читайте також: Міноборони зацікавлене у прямих угодах з британськими виробниками зброї - Умєров

За словами міністра, наразі з’явилась нова кількарівнева система з розподілом функцій, де у міністерства лишилась функція написання і контролю правил, а закупівлями будуть займатись агенції, які сформовані з професіоналів.

«За свої фахові послуги ці люди отримуватимуть виправданий і прозорий відсоток від замовлень. На першому рівні працюватиме департамент політики закупівель, він відповідатиме за формування політики закупівель, координацію фінансової діяльності агенції та розробку нормативно-правових актів. Далі безпосередньо закупівлею усього, окрім озброєння і військової техніки, займатиметься Агенція із закупівель в сфері оборони», - розповів міністр, додавши, що закупівлею озброєння займатиметься Агенція оборонних закупівель, яка наразі почала контрактування всіх оборонних договорів.

Читайте також: У Міноборони розповіли, як працює нова система закупівель за стандартами НАТО

«Всі учасники ринку мають довіряти новій системі, вони мають отримати нові правила, чітко знаючи, що ніхто не зможе їх обійти», - відзначив очільник оборонного відомства.

Військо отримає все необхідне вчасно, в достатній кількості і належної якості, запевнив Умєров.

Своєю чергою Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний подякував міністерству за зміни та наголосив, що Збройні сили мають зосереджувати свою увагу на виконанні бойових завдань, а не на пошуку їжі чи засобів бронезахисту.

«Ми дуже сподіваємось і підтримуємо абсолютно міністра оборони в тому, що з’явиться агенція і з летальних закупівель, окрім тих, які вже є, і ми будемо мати позитивний результат. ЗСУ хочуть від цього, по-перше, щоб поняття Збройні сили України і поняття корупції були зовсім несумісні, Збройні сили мають концентруватись на виконання своїх завдань, - не на пошуку їжі, ні на пошуку засобів бронезахисту тощо, вони мають концентруватись на виконанні бойових задач. Жодних проявів корупції не має бути. Друге, що ми чекаємо і що підтримав і міністр оборони, що ми маємо забезпечити якісно усім тим, чим необхідно і найголовніше – своєчасно», - зазначив Залужний.

Він додав, що це тільки початок роботи, попереду - великий шлях, який буде стосуватись унормування не тільки діяльності агенції, а й усього процесу закупівель як таких.

Головнокомандувач також відзначив, що наступним кроком має стати цифровізація всіх процесів в армії.

Як повідомляв Укрінформ, ДП «Державний оператор тилу» – державна агенція, що забезпечує потреби Збройних сил України у харчуванні, одязі, паливно-мастильних матеріалах. 30 жовтня міністр оборони України Рустем Умєров підписав контракт та наказ про призначення Арсена Жумаділова гендиректором ДП «Державний оператор тилу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-