Україна не подавала запит Туреччині на проходження двох мінних тральщиків через її води - ВМС

Україна не подавала запит Туреччині на проходження двох мінних тральщиків через її води - ВМС

Укрінформ
Військово-морські сили ЗСУ не подавали запит до Туреччини на проходження двох мінних тральщиків до Чорного моря, які Україна отримала від міжнародних партнерів.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

«Військово-морські сили запиту на прохід цих кораблів не залишали Турецькій Республіці, це по-перше. По друге, враховуючи дію Конвенції Монтре, іншого варіанту очікувати в принципі не слід було, і тому, відповідно, можу лише підтвердити, що таких намірів у нас не було», - зазначив Плетенчук.

Він наголосив, що так само РФ не може заводити кораблі до Чорного моря, тому тут зберігається паритет з боку Туреччини, і ніяких приводів для «зради» немає.

Відповідаючи на запитання, які засоби зараз застосовує Україна для розмінування Чорного моря, речник повідомив, що йдеться про спеціальне роботизоване обладнання.

«Станом на зараз ми використовуємо в першу чергу спеціальне роботизоване обладнання, дрони для проведення розмінування. Проводити розмінування досить складно, вони обмежені в радіусі своєї дії, нам потрібні ці зразки оснащення і техніки в більшій кількості, ми в постійному діалозі з нашими іноземними партнерами з цього питання і робота в цьому напрямку триває постійно. Як навчання, набуття досвіду, так і підготовка персоналу триває постійно», - розповів речник.

За словами Плетенчука, нині триває планувальна операція з розмінування Чорного моря.

Читайте також: Туреччина не хоче пропускати в Чорне море мінні тральщики, надані Британією Україні

«Ми плануємо цю операцію повномасштабну з розмінування Чорного і Азовського морів. Станом на зараз створено штаб, сама операція планується. За результатами цього планування можемо зазначити, що в своїй активній фазі, тобто розмінування в першу чергу морських шляхів комунікацій, торговельних шляхів, триватиме 3-5 місяців. Глобально операція триватиме протягом кількох років – 3-5 років», - сказав Плетенчук, додавши, що на цьому робота не завершиться, адже в Чорному морі велика кількість мін старого зразка – часів Першої та Другої світових воєн.

Читайте також: Зброя перемоги: тральщик-шукач мін класу Sandown

Як повідомляв Укрінформ, 11 грудня міністр оборони Британії Грант Шеппс заявив, що у рамках діяльності британсько-норвезької морської коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown.

2 січня у Туреччині заявили про намір заборонити двом мінним тральщикам, які Велика Британія передає Україні, пройти транзитом через її води на шляху до Чорного моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-