Україна вже позбавила ЧФ Росії можливості виконувати три із чотирьох основних завдань - експерт

Україна вже позбавила ЧФ Росії можливості виконувати три із чотирьох основних завдань - експерт

Укрінформ
Із чотирьох основних завдань, які мав здійснювати окупаційний Чорноморський флот РФ на початку 2022 року, він уже фактично не може виконувати три.

Це констатував в ефірі Українського радіо керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук, передає Укрінформ.

Зокрема, експерт вважає, що вибити російський флот із Чорного моря реально. «Це амбітні цілі, які ставить перед собою сектор оборони України. Із чотирьох основних завдань, які мав виконувати Чорноморський флот РФ на початку 2022 року, він уже фактично не може виконувати три», - підкреслив він.

По-перше, за словами Лакійчука, у ворога вже немає потенціалу для проведення морської десантної операції - немає підготовленої морської піхоти, частина десантних кораблів знищена.

По-друге – росіянам не вдалося заблокувати українське узбережжя з моря. «Задача не виконана, ми відкинули ворога від наших портів. Так, вони бомблять наші приморські міста, намагаються мінувати, обстрілювати, шкодити на маршруті руху суден, які прямують в українські порти, але зупинити цей потік окупанти вже не можуть. За останні місяці маже 400 суден пройшли в наші порти після відкриття коридору без Росії», - констатував експерт.

По-третє — підтримка сухопутних військ на приморському напрямку, тут 50 на 50, зазначив він. «Знищивши їхні десантні кораблі, ми ламаємо логістику для сухопутних військ Росії. Останній "Новочеркаськ" бабахнув феєрично буквально напередодні Нового року», - додав Лакійчук.

Читайте також: Росія збільшила кількість кораблів у Чорному морі до дев'яти

За його словами, у ворога залишається одне-єдине завдання, яке дуже дошкульне і важке для України — це ракетні удари з використанням сил флоту.

«Удари здійснюють і з надводних кораблів, і з підводних човнів. Але ми погнали росіян із північно-західної та західної частини Чорного моря, женемо їх подалі від кримських портів. Проте проблема полягає в тому, що дальність застосування крилатих ракет морського базування — майже 3000 км, тож росіяни мають змогу завдавати ударів зі східної частини Чорного та з Азовського морів. І навіть якщо ми знищимо чи поженемо ворожі кораблі з Чорного моря, противник зможе завдавати удари з акваторії Каспійського. Така ж ситуація і з ворожою стратегічною авіацією. Треба нищити ворожі ракети на складах, базах зберігання, у місцях пусків», - підкреслив він.

Як повідомлялося, голова СБУ Василь Малюк заявив, що СБУ працює над тим, щоб відтіснити Чорноморський флот РФ із Криму за допомогою морських дронів Sea Baby. Атаки дронів змусили РФ перевести більшу частину свого флоту з окупованого Криму, що дозволило Україні відновити використання своїх портів для судноплавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-