У Росії порахували, як зросли їхні втрати на війні в Україні у 2023 році

У Росії порахували, як зросли їхні втрати на війні в Україні у 2023 році

Укрінформ
Втрати російських військових в Україні у 2023 році порівняно з тим, що були у 2022 році, виявилися в півтора раза більшими.

Як передає Укрінформ, це витікає з підрахунків, які ведуть Російська служба Бі-бі-сі та Медіазона разом із командою волонтерів.

Відстежують дані з відкритих джерел (повідомлення регіональних адміністрацій, родичів і друзів, різні публічні реєстри), внаслідок чого складається поіменний список загиблих з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

В оновленому поіменному списку на кінець грудня - 40 тисяч ліквідованих російських військових. З них 15520 загинули минулого року, а щонайменше 24100 — 2023-го. Найбільших втрат за весь час війни Росія зазнала взимку цього року — під час спроби наступу на Донбасі. З середини грудня до березня темп приросту втрат вдвічі перевищував середні показники 2022 року.

Змінився і демографічний склад втрат. 2022 року типовому росіянину, який загинув на фронті, був 21 рік, це був військовослужбовець-контрактник. Цього року типовий російський військовий, ліквідований в Україні, — це 34-річний ув'язнений, який вирушив на фронт із колонії, свідчить статистика.

Велика частка втрат припадає на переважно бідні регіони, які зазнають нестачі природних ресурсів. За підрахунками, для мешканців Туви та Бурятії ймовірність бути вбитим на війні в Україні цього року була у 30-40 разів вищою, ніж для москвичів.

Проте більшість російських військовослужбовців, які загинули в Україні, — це слов'яни і, насамперед, росіяни, йдеться у дослідженні. Весною 2022 року частка слов'янських імен у списках загиблих становила 75%. Навесні 2023 року вона зросла до 85%.

Читайте також: У Росії почали наймати жінок у штурмові загони - ЗМІ

Дві третини всіх встановлених загиблих - це ті, хто до початку вторгнення не був пов'язаний з армією - мобілізовані, ув'язнені, добровольці та найманці. У багатьох випадках процес підготовки таких військових триває лише кілька днів. (Навіть у СРСР солдатів-строковиків перед відправкою до Афганістану тренували 4-6 місяців, зазначає Бі-бі-сі).

Як повідомлялося, за даними Генштабу України станом на ранок 22 грудня кількість ліквідованих загарбників склала 351 350.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-