HRW: Росія примушує українців з окупованих територій іти в армію - це воєнний злочин

HRW: Росія примушує українців з окупованих територій іти в армію - це воєнний злочин

Звіт
Укрінформ
Російська влада продовжує призов українських цивільних осіб на окупованих територіях або іншим чином примусово залучає до служби в армії, у тому числі ув'язнених.

Про це йдеться у звіті міжнародної організації з прав людини Human Rights Watch, передає Укрінформ.

Ця практика Росії примушувати українських мешканців окупованих територій служити в її збройних силах є воєнним злочином, зазначають в організації.

«Російська влада відкрито і незаконно примушує чоловіків на окупованих територіях України воювати проти власної країни. Менш помітною є їхня практика тиску на українських цивільних осіб, які перебувають під вартою і яким ніде сховатися або втекти, щоб вони приєдналися до російських військ», - заявив Х'ю Вільямсон, директор Human Rights Watch у справах Європи та Центральної Азії.

Читайте також: Росіяни на окупованих територіях посилюють охорону «знакових» колаборантів - Центр нацспротиву

В організації зазначають, що жахливі умови в місцях позбавлення волі роблять ув'язнених особливо вразливими до примусу до військової служби.

Росія також незаконно продовжує призов до армії українських цивільних осіб на окупованих територіях. З моменту окупації Криму в 2014 році російська влада провела 18 незаконних призовних кампаній, до 2021 року призвавши на військову службу близько 30 000 кримських чоловіків. Багатьох відправили служити на військові бази в Росії, що прямо заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Росія регулярно проводить військові пропагандистські кампанії в Криму, в тому числі серед дітей, що також є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Міжнародне гуманітарне право прямо забороняє стороні збройного конфлікту примушувати мешканців територій, які вона окупує або фактично контролює, служити у своїх збройних або допоміжних силах. Гаазьке положення 1907 року забороняє Росії примушувати громадян України брати участь у військових операціях, спрямованих проти їхньої власної країни. Відповідно до Четвертої Женевської конвенції 1949 року, Росії також заборонено будь-який «тиск або пропаганду, спрямовані на забезпечення добровільного вступу до армії». Ці заборони є абсолютними, і їх порушення може становити військовий злочин.

Читайте також: У Криму за час окупації до лав армії РФ призвали 44,5 тисячі людей - Ташева

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму за 2017-2023 роки зафіксовані 9006 порушень прав людини, з них майже 6,4 тисячі - щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Україна надала Європейському суду з прав людини докази існування в окупованому Криму системної адміністративної практики порушення прав людини з боку Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-