Процес обміну полоненими ускладнився через позицію Росії - Зеленський

Процес обміну полоненими ускладнився через позицію Росії - Зеленський

Укрінформ
Процес обміну полоненими з Російською Федерацією ускладнено, однак триває робота над тим, аби повернути українських військовополонених.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції.

«Процес ускладнено. Цей трек (обмін полоненими – ред.) працює, він дійсно уповільнився через причини з боку РФ. Але є відповідні дуже конкретні ці причини. Трек відкриється. Зараз працюють над достатньо непоганою кількістю наших хлопців, щоб їх повернути. Дай бог, вдасться. Це перше. Друге, що стосується цивільних, якщо ми говоримо про трек з дітьми, то там маленька кількість, але тим не менш потроху повертаються, тут допомагає нам Катар», - повідомив Зеленський.

Глава держави також подякував Палестині, Ізраїлю та Катару, які допомогли евакуювати українців із Гази.

Водночас Президент зауважив, що повернення з російського полону кримчан наразі практично не відбувається.

«Що стосується кримчан – складна історія. Просто тут нема за що подякувати міжнародним організаціям, вони нічого зробити не змогли. Я дуже багато працював над цим питанням з президентом Ердоганом. Поки що результат шановний президент Ердоган не показав щодо всіх полонених, які були на території Криму», - відзначив Зеленський.

Читайте також: Обмін «всіх на всіх» не потребує паритету за кількістю військовополонених – ГУР

Він додав, що окремо триває робота з такими державами, як Швейцарія, Норвегія та деякими арабськими країнами, аби повернути з полону українців.

Глава держави висловив сподівання, що активізується обмін військовополоненими.

«Живий трек є, коли наших військових міняють на (їхніх - ред.) військових. Як тільки у нас є, вибачте за таке слово, але тим не менш, накопичення відповідного ворожого ресурсу, ми його міняємо на наших українських захисників. Сьогодні це поки що всі треки. Але у будь-якому випадку ми працюємо над їх збільшенням із міжнародними партнерами, про яких я згадував. І дуже сподіваюсь, що найближчим часом наш трек спрацює. Це військовий трек, саме такі домовленості були», - наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що наразі у нього немає інформації про те, що росіяни найближчим часом розблокують процеси обміну військовополоненими і повернення цивільних заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-