Ексофіцер ГРУ, готовий свідчити у Гаазі, пів року контактує з Офісом генпрокурора

Ексофіцер ГРУ, готовий свідчити у Гаазі, пів року контактує з Офісом генпрокурора

Ексклюзив
Укрінформ
Офіс генпрокурора вже близько півроку отримує інформацію від колишнього російського військовослужбовця Ігоря Салікова щодо воєнних злочинів РФ в Україні.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі заявив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов.

“Офіс Генерального прокурора вже близько півроку працює з цією людиною. Він надає нам свідчення, які стосуються воєнних злочинів РФ, починаючи з 2013 року, з підготовки до повномасштабного вторгнення і під час перебування російських військових на території Київської області. Частина цієї інформації вже знайшла своє підтвердження. Зараз важко так само казати щодо всієї інформації, яку він нам надав, оскільки це потребує часу для її перевірки у межах розслідування. Сподіваємося, що інформація, надана цією людиною Міжнародному кримінальному суду (МКС), буде цінною і допоможе встановити обставини воєнних злочинів, які РФ скоює в Україні. Ми зі свого боку готові надавати будь яку допомогу МКС і постійно це робимо. Це також дуже важливий сигнал для інших осіб, які втекли від путінського режиму, і можуть дати важливі свідчення про воєнні злочини РФ”, - підкреслив Бєлоусов.

Як повідомляв Укрінформ, ексофіцер військової розвідки (ГРУ) міноборони РФ Ігор Саліков втік до Нідерландів, щоб свідчити у Міжнародному кримінальному суді.

Читайте також: У Росії визнали загибель п'ятьох співробітників Слідкому від влучання ракети у Скадовську

Офіцер ГРУ, який займав відповідальні посади, прилетів в нідерландський аеропорт Схіпгол (Амстердам), щоб запросити політичний притулок і дати свідчення про російські воєнні злочини проти України в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Раніше він був начальником 4 відділу спеціальних операцій так званої Генпрокуратури ДНР. Таким чином Саліков брав участь у бойових діях і спецопераціях РФ на сході України в 2014-2015 рр. У 2017 році Саліков працював старшим інструктором "ЧВК Вагнер" у Сирії. У лютому 2022 року він командував одним із підрозділів "ЧВК Редут" міноборони РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну.

10 грудня 2023 року Саліков написав явку з повинною на ім'я прокурора МКС Каріма Хана та голови МКС Петра Хофманського.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-