Битва за Україну. День шістсот шістдесят другий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят другий

Укрінформ
Австрія схвалила 12-й пакет санкцій ЄС проти Росії. СБУ та ЗСУ провели спецоперацію - уражено техніку на російському аеродромі у Морозовську Ростовської області

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Служба безпеки та Збройні сили провели успішну спецоперацію, внаслідок якої була уражена техніка на російському аеродромі у Морозовську Ростовської області  – Укрінформ. На летовищі в момент удару знаходилось до 20 літаків СУ-34, три радіолокаційні станції та інша техніка.

- Австрія схвалила 12-й пакет санкцій ЄС проти Росії після того, як НАЗК України виключило австрійську банківську групу «Райффайзен Банк Інтернаціональ» (RBI) зі списку міжнародних спонсорів війни – Reuters.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Ми маємо багато причин бути вдячними Німеччині, від військової допомоги до фінансової підтримки, але політична ясність щодо членства України в ЄС, мабуть, найкращий різдвяний подарунок від Берліна. Я радий, що цього тижня ми всі стали безпечнішими та впевненішими».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У ГУР Міноборони України підтвердили атаку дронів на російські регіони 17 грудня – Липецька, Ростовська та Волгоградська області. Вона була частиною «планової роботи ГУР». Заяви окупантів про нібито збиття усіх дронів є дещо перебільшеними: зафіксовано ураження цілей. Які цілі  і де саме було уражено, наразі невідомо – hromadske.

- Російські сили незначно просунулися на трьох напрямках: біля Бахмута – на північ від Хромового, біля Авдіївки – до західних околиць промислової зони та на північний захід від Вербового. Техніку бережуть і - кладуть піхоту – Інститут вивчення війни. 

- Наразі на Бахмутському напрямку армія РФ зосередила майже 80 тисяч військових – пресофіцер 26-ї бригади Олег Калашніков.

- За минулу добу на Таврійському напрямку відбулося 55 бойових зіткнень, а також 1044 артобстріли. Сили оборони України ліквідували 576 окупантів, а також знищили 57 одиниць російської техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання Таврія.

- Українські оперативні дії на лівобережжі Херсонщини допомагають відсувати мінометні розрахунки РФ, щоб вони не загрожували тергромадам на правобережжі. Робота просувається – Наталія Гуменюк, речниця обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

- Вночі Повітряні сили збили 20 дронів та ракету Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

- Російські загарбники активізували диверсійно-розвідувальні групи у Сумській та Харківській областях – Держприкордонслужба.

- Кіберфахівці ЗСУ до дня російських ракетних військ стратегічного призначення атакували 15 сайтів підприємств, які беруть участь в інженерному забезпеченні військ РФ – Стратком ЗСУ.

- За тиждень Сили оборони знищили 7250 окупантів та 688 одиниць озброєння й військової техніки – Олександр Павлюк, заступник міністра оборони.

- На війні Росії проти України загинув колишній співробітник «Шахтаря» Анатолій Грос, який добровольцем вступив до лав ЗСУ. Вічна пам'ять Герою...

***

- Російські терористи втретє за цей тиждень атакували Одещину ударними безпілотниками. Унаслідок падіння уламків безпілотника у житловому кварталі Одеського району спалахнула пожежа. Загинула людина – Олег Кіпер, голова Одеської обласної військової адміністрації.

- Внаслідок чергового обстрілу російськими окупантами центру Херсона загинув чоловік. Під час ранкового обстрілу села Дар'ївка на Херсонщині поранення отримали шестеро поліцейських – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

- Російські окупаційні війська обстріляли із САУ цивільну інфраструктуру в селищі Краснопілля Сумської області. Є загибла – прокуратура Сумської області.

- На деокупованій Снігурівщині Миколаївської області на протипіхотній міні підірвався автомобіль з двома людьми – постраждалих евакуювала бригада рятувальників – ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Нацагентство з питань запобігання корупції призупинило статус міжнародного спонсора війни для австрійської банківської групи Raiffeisen Bank – Укрінформ.

- Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Україна та Румунія вирішили давній спір, пов’язаний із облаштуванням Україною глибоководного суднового ходу «Дунай – Чорне море» – Facebook очільника відомства.

- У Києві президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000 – Укрінформ.

- У Запоріжжі близько 200 рідних та близьких полонених захисників Маріуполя вийшли на акцію, аби привернути увагу суспільства та зрушити з місця процес обміну. Таку ж акцію провели у Києві – Укрінформ.

- Близько 2% користувачів залишаються без домашнього інтернету від телекомунікаційної компанії «Київстар», найбільша кількість припадає на столицю, компанія залучає всіх необхідних спеціалістів – «Київстар».

- У Державному комітеті телебачення і радіомовлення України відбулось засідання комітету з присудження премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва. Комітет визначив лауреатів 2023 року – пресслужба Держкомтелерадіо.

- В енергосистемі країни станом на 17 грудня дефіциту електроенергії не спостерігається, водночас споживачів закликають заощаджувати – Міненерго.

***

- Обвинувальний акт у справі щодо замаху на тодішнього очільника Міністерства аграрної політики Романа Лещенка, якому правоохоронці запобігли у 2021 році, торік направлений до суду – Нацполіція України.

- Під час теракту на засіданні сесії сільради у с. Керецьки на Закарпатті у п'ятницю, 15 грудня, постраждав військовий на протезах Василь Штефко, перші дві гранати підривник кинув йому під стілець – Укрінформ.

***

- Національний банк за тиждень з 11 по 15 грудня на міжбанківському валютному ринку продав 863,71 млн доларів і купив 1,2 млн доларів – дані НБУ.

- Морські порти України у січні-листопаді 2023 року збільшили перевалку вантажів порівняно з аналогічним періодом минулого року на 15,8% – до 52,8 млн тонн – ДП «Адміністрація морських портів України».

- Сільгоспвиробники Вінницької області цьогоріч зібрали один із найбільших урожаїв зернових та зернобобових культур – майже 5,1 млн т збіжжя – Олег Сідоров, директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА.

- «Гарантований покупець» за листопад виплатив ₴390 мільйонів за «зеленим» тарифом – ДП «Гарантований покупець».

- Цьогоріч українські аграрії отримали понад 70 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств, з них 40,3 млрд грн – за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- До України доставлені самохідні міномети Rak з Польщі у кількості 24 одиниці – Юліан Ріпке, військовий аналітик.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував канцлеру ФРН Олафу Шольцу, зокрема, за те, що своєю пропозицією прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану вийти з зали, уможливив схвалення початку переговорів щодо членства України в ЄС – Bild.

- Українські військові отримали першу партію нових безпілотників дальнього радіусу дії AQ 400 Scythe від компанії Terminal Autonomy, початковий обсяг виробництва яких становить 100 одиниць, а в подальшому планується збільшити до 500 на місяць – УНН.

- Світовий конгрес українців у рамках ініціативи СКУ «Unite with Ukraine» та канадський Robotics Centre передали для Державної прикордонної служби України дві потужні безпілотні системи Teledyne FLIR SkyRanger R70 канадського виробництва - СКУ.

- Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, який пройшов до польського Сейму за списком «Громадянської коаліції» прем'єра Дональда Туска, заявив, що потрібно закрити агроринок для України на 20 років після її вступу до ЄС – RMF FM.

- На сході Словаччини 17 грудня перекинувся український автобус із 55 людьми, який прямував рейсом «Відень-Київ». В основному у потерпілих фіксують травми голови, грудей та кінцівок – Оперативний центр рятувальної служби охорони здоров'я Словацької Республіки. Причини ДТП поки невідомі.

- У столиці Італії 15-17 грудня проходять Дні українського кіно – Держкіно.

Блокування кордону

  • Польські перевізники, які через суд добилися права продовжити блокаду КПП «Дорогуськ-Ягодин», планують відновити її з другої половини дня понеділка – RMF24.
  • За минулу добу, 16 грудня, на напрямку «Ягодин-Дорогуськ» кордон перетнули близько 1,5 тисячі вантажних транспортних засобів в обидва боки – Держприкордонслужба.

  • Ще три напрямки на кордоні з Польщею залишаються заблокованими, на них в черзі стоять понад дві тисячі вантажівок – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

  • Біля пункту пропуску польсько-українського кордону «Корчова – Краківець», де, зокрема, польські перевізники блокують кордон, помер вже третій український водій – Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників.

***

- У Сербії у неділю стартували позачергові парламентські вибори, правляча партія може втратити більшість – Reuters.

- Чилійці 17 грудня голосують на референдумі, чи приймати нову Конституцію на заміну попередній ще з часів диктатора Августо Піночета – BBC.

- Молдова проводить військові навчання поблизу Придністров'я – Міноборони Молдови.

- Японія та Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) домовилися поглибити безпекову та економічну співпрацю на тлі зростання у регіоні викликів, пов’язаних із агресивними діями Китаю – Kyodo.

- Кувейт оголосив про призначення шейха Мешала аль-Ахмада аль-Джабера аль-Сабаха – колишнього наслідного принца – новим еміром країни – Anadolu Agency.

- Прем'єр-міністри Італії Джорджа Мелоні та Великої Британії Ріші Сунак погодили спільний проєкт щодо добровільної репатріації мігрантів. До Мелоні та Сунака також приєднався їхній албанський колега Еді Рама, який розглядається як ключовий союзник у зусиллях з управління прибуттям мігрантів з Північної Африки до європейського узбережжя – ANSA.

- Центральна кримінальна поліція Фінляндії вимагає заарештувати росіянина Воїслава Тордена (він же Ян «Слов'ян» Петровський) за підозрою у скоєнні воєнних злочинів в Україні – Yle.

- У Парижі у віці 89 років помер класик світового кіно Отар Іоселіані – NEWSGEORGIA.

Війна в Ізраїлі

  • Міністр оборони США Ллойд Остін планує відвідати Ізраїль і дві країни Перської затоки. Він має зустрітися з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху і міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом. Буде детально обговорено новий етап операції ізраїльської армії – The New York Times.

  • Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна перебуває з черговим візитом в Ізраїлі, де зустрічається з ізраїльським посадовцями та представниками Палестинської адміністрації – Le Parisien.

  • Очільник ізраїльської розвідки Моссад Давид Барнеа зустрівся з прем'єр-міністром Катару Мохаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані, після чого Ізраїль підтвердив, що ведуться нові переговори щодо звільнення заручників, яких утримує ХАМАС – Reuters.

  • Міністерство закордонних справ Франції заявило, що внаслідок поранень, отриманих під час ізраїльського обстрілу на півдні сектору Гази в Рафаху, загинув його співробітник – «Європейська правда».

  • Американський ракетний есмінець USS Carney уранці в суботу, 16 грудня, знищив 14 ударних безпілотників, запущених із підконтрольних хуситами районів Ємену – Центральне командування ЗС США.

  • Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) у неділю, 17 грудня, виявила найбільший за всю історію тунель для атак теругруповання ХАМАС, на півночі сектора Гази - The Times of Israel.

ВОРОГ

- Путін виступив із наріканнями щодо вступу Фінляндії до НАТО, заявивши, що тепер у відносинах між двома країнами «будуть проблеми» – Радіо Свобода.

- Номенклатура ворожих «Шахедів» наразі залишається без змін, поставки дронів з Ірану йдуть постійно – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- У російській державній компанії «Газпром» оголосили про новий рекорд постачання газу до Китаю, не зазначаючи цифр – Bloomberg.

- У Росії поліція проводить облави на молодих людей. Осінній призов стартував у РФ 1 жовтня 2023-го і триватиме до кінця року. Правозахисники називають його найжорстокішим від початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Дісталися силовики і до студентів найпрестижнішого московського вишу – МДУ – FREEДОМ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-