Росія вербує нелегальних мігрантів з фінського кордону на війну з Україною

Росія вербує нелегальних мігрантів з фінського кордону на війну з Україною

Укрінформ
У Росії завербували для участі у війні в Україні щонайменше 12 затриманих біля фінського кордону мігрантів, пообіцявши їм рік роботи «з гарною зарплатою та медициною» без вигнання з країни та заборони в'їзду до неї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Російська служба «Бі-бі-сі» з посиланням на втікача із Сомалі.

Сомалієць Авад, професію якого та справжнє ім'я журналісти не називають, утік із своєї країни через напади з боку бойовиків-ісламістів. У липні 2023 року він опинився в Москві. Авад планував потрапити до Німеччини, щоб возз'єднатися з вагітною дружиною та сином, які переїхали раніше.

Після невдалих спроб нелегально перейти кордон з Польщею в Білорусі втікач із Сомалі повернувся до Росії, але на цей момент його туристична віза закінчилася. З'їздивши ще раз до Білорусі, він дізнався, що пройти кордон із Фінляндією стало простіше, і вирушив до Карелії. З ним на таксі до міста Лахденпох'я поїхало ще кілька сомалійців.

На трасі "Сортавала" машину зустрів поліцейський патруль, і пасажирів затримали. За словами Авада, після ночі у місцевій військовій частині їх доправили до суду і оштрафували, також у постанові йшлося про видворення затриманих із країни. В результаті сомалійця помістили до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Петрозаводську.

На шостий день іноземцям запропонували угоду: треба «попрацювати на державу», а натомість їм скасують заборону на в'їзд до Росії та видворення з країни. Як зазначив Авад, точні положення договору йому невідомі, оскільки він не зміг прочитати документ російською мовою. Йому відомо, що йшлося про річний контракт на «просту і хорошу» роботу з винагородою, медобслуговуванням та правом залишатися в Росії.

У результаті документи підписали 12 осіб - шість сомалійців, один кубинець та п'ять арабів. Їх завантажили в автобус та два дні везли на південь. Групу з Авадом доставили до наметового табору під охороною військових біля кордону з Україною (точна локація йому невідома). «Привезли нас 27 листопада, а 28-го ми відмовилися від того, що підписали», - сказав сомалієць. Через це іноземцям почали загрожувати в'язницею.

4 грудня їм пообіцяли розірвати контракти та повернути до Центру тимчасового утримання. Листи про це вже вручили чотирьом сомалійцям, але Авад поки не отримав документ.

Читайте також: У РФ хочуть обмежити права мігрантів, щоби змусити їх воювати проти України - ISW

Інформацію про вербування журналістам підтвердив чоловік із Іраку. «У мене віза скінчилася, я вирішив їхати до Фінляндії та просити притулку, але мене заарештували. І потім запропонували на вибір: або йти до найманців, або — повернення до Іраку та заборона на в'їзд до Росії на п'ять років», — розповів він.

Як повідомлялося, через великий потік прохачів притулку 18 листопада Фінляндія закрила чотири автомобільні пункти пропуску на кордоні з Росією. 22 листопада прем'єр-міністр країни повідомив про закриття всіх пунктів пропуску на кордоні з РФ, окрім північного Рая-Йоосепі. 28 листопада влада повідомила про тимчасове закриття всіх КПП на кордоні з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-