Понад 120 громадських організації з регіону ОБСЄ закликали до припинення війни РФ проти України

Понад 120 громадських організації з регіону ОБСЄ закликали до припинення війни РФ проти України

Укрінформ
Понад 120 груп громадянського суспільства зібралися на Конференції громадянського суспільства ОБСЄ у столиці Північної Македонії та прийняли декларацію, у якій наголошується, зокрема, на необхідності припинення війни Росії проти України.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт ОБСЄ, конференція пройшла у Скоп’є напередодні 30-ї зустрічі Ради міністрів ОБСЄ.

"Конференція громадянського суспільства зібрала понад 120 представників громадянського суспільства з усього регіону ОБСЄ для обговорення спільних рекомендацій громадянського суспільства керівництву ОБСЄ. Одним з головних результатів цьогорічної конференції стала Скоп'єнська декларація. У Декларації наголошується на необхідності припинення війни проти України, зміцнення громадянського суспільства та забезпечення відповідальності держав-учасниць за виконання їхніх зобов'язань у сфері людського виміру", - йдеться у повідомлені.

Декларація була представлена керівництву ОБСЄ, а також 57 країнам-учасницям організації, які зібралися на 30-те засідання Ради міністрів ОБСЄ у столиці Північної Македонії.

Участь у заході взяло керівництво ОБСЄ, включаючи чинного голову Буяра Османі та генеральну секретарку Гельґу Шмід.

Читайте також: На Раді міністрів ОБСЄ 36 країн закликали Росію негайно вивести війська з України

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у місті Скоп'є розпочинається дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Також міністри мають затвердити рішення про головування Мальти в Організації у наступному році. Ця країна ЄС, яка не є членом НАТО, стала компромісною кандидатурою після того, як Росія протягом місяців блокувала схвалення Естонії, яка мала очолити ОБСЄ у 2024 році.

Очікується, що у рамках Ради міністрів продовжиться пошук консенсусу щодо продовження мандату чотирьох високопосадовців ОБСЄ, включаючи генерального секретаря – пакетне рішення щодо їх призначення також блокує Росія.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ у Північній Македонії у зв’язку із запрошенням на нього глави МЗС РФ. Українську делегацію у Скоп'є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Польщі також не беруть участь у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому глави МЗС країни-агресорки.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-