Закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати дві компанії - Міноборони

Закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати дві компанії - Міноборони

Укрінформ
У Міністерстві оборони України заявляють, що закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати дві компанії.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в повідомленні на сайті Міністерства оборони.

Міноборони 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська. В одній з областей був виставлений лот на закупівлю їжі.

Одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Крім цього, серед учасників лотів, в компанії були найвищі ціннові пропозиції. Тому міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участь в торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців.

У Міноборони вважають, що компанія взяла участь у торгах, маючи на меті зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року.

Читайте також: Міноборони не допустило постачання понад 60 тонн неякісних продуктів для ЗСУ

Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про кримінальне правопорушення за ч.1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

“Закупівлі по харчуванню в Міністерстві оборони – відкриті. Будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи”, - наголосили у міністерстві.

Уже після аукціону Міноборони розглядає документи учасників, і якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам, такий учасник відхиляється.

Як зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков, були випадки, коли окремі компанії зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством. Однак такі судові позови не були успішними.

“Міністерство буде жорстко, в межах закону, реагувати на подібні спроби атак на публічні закупівлі для потреб ЗСУ”, - наголосив він.

Читайте також: У Міноборони заявили про стягнення понад ₴456 мільйонів з недобросовісного постачальника сухпаїв

Міноборони виявило ознаки використання подібної схеми і за іншими лотами. Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії.

Міноборони готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави.

Як повідомляв Укрінформ, матеріали внутрішніх аудитів Міністерства оборони долучені до 25 кримінальних проваджень.

Фото: mil.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-