У Міноборони заявили про стягнення понад ₴456 мільйонів з недобросовісного постачальника сухпаїв

У Міноборони заявили про стягнення понад ₴456 мільйонів з недобросовісного постачальника сухпаїв

Укрінформ
Господарський суд Києва задовольнив позов Міністерства оборони про стягнення понад 456 млн грн з недобросовісного постачальника сухпаїв для Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

Юридична служба Міністерства оборони України постійно вживає заходів із захисту інтересів держави у судах у випадках неналежного виконання контрагентами умов договорів на постачання товарів для потреб Збройних сил України, зокрема продуктових наборів для військовослужбовців, ідеться в повідомленні.

Цього разу йдеться про приватну компанію, з якою Міноборони уклало договір за три тижні з початку повномасштабного вторгнення Росії - 14 березня 2022 року - для забезпечення Київського гарнізону.

Компанія неодноразово порушила умови договору, в результаті чого у грудні 2022 року Міністерство оборони подало позов до підприємства про стягнення попередньої оплати і пені на загальну суму 456,660 млн грн (430 млн грн - сума договору, 26,660 млн грн - пеня).

Читайте також: Prozorro допомогла Міноборони заощадити майже п'ять мільярдів на закупівлях харчів

Ухвалою Господарського суду Києва від 9 січня 2023 року було відкрито провадження по справі №910/13416/22, задоволено заяву Міністерства оборони про забезпечення позову, накладено арешт на рахунки відповідача в межах суми позовних вимог.

У лютому 2023 року ухвалою Господарського суду Києва до участі у справі був залучений Офіс генерального прокурора.

У травні Міноборони спільно з органами прокуратури прийняло рішення про подання позовної заяви про визнання недійсною з моменту укладення додаткової угоди до вищезазначеного договору.

1 вересня за результатами злагодженої роботи юридичної служби Міністерства оборони та Офісу генпрокурора рішенням Господарського суду Києва позовні вимоги були задоволені, додаткова угода визнана недійсною.

Читайте також: СБУ викрила ділків, які хотіли втридорога продати Міноборони 80 танкових двигунів

6 вересня розглядатиметься позов Міноборони до компанії щодо основного договору.

Як повідомляв Укрінформ, 1 вересня прокурори в суді довели незаконність положень додаткової угоди до договору про закупівлю продуктових наборів для ЗСУ, укладеної Міністерством оборони з комерційним товариством.

За даними Офісу генпрокурора, угодою до договору була передбачена закупівля продуктових наборів, які не відповідають установленим законодавством нормам харчування для військовослужбовців та не забезпечують належне задоволення потреб для осіб такої категорії.

Усього йшлося про мільйон продовольчих наборів загальною вартістю 430 млн грн.

Також угодою був засвідчений факт прийняття Міністерством оборони неякісної продукції.

"За активної принципової позиції прокурорів судом підтверджено, що укладення такої додаткової угоди до договору відбулось в порушення вимог діючого законодавства та суперечить інтересам держави", – зазначили в ОГП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-