Факт полону підтверджений щодо 4337 осіб, з них 1953 вже звільнені - роз'яснення Мінреінтеграції

Факт полону підтверджений щодо 4337 осіб, з них 1953 вже звільнені - роз'яснення Мінреінтеграції

Укрінформ
Факт полону внаслідок збройної агресії проти України був підтверджений щодо 4337 осіб: 3574 військових та 763 цивільних, з них 1953 – вже визволені.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у роз'яснені Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, оприлюдненому у Телеграмі.

"Інформуємо, що Комісією з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України було встановлено факт позбавлення волі щодо 4337 осіб (763 цивільних та 3574 військових). З них 1953 – звільнених із полону осіб (як цивільних, так і військових)", - ідеться в повідомленні.

У Мінреінтеграції уточнили, що до 4337 осіб, стосовно яких встановлено факт полону, належать і ті, хто утримувався або продовжує утримуватися РФ чи незаконними формуваннями з 2014 року.

Читайте також: У російському полоні досі перебувають 4337 громадян України

"Наголошуємо, що зазначена Комісія не веде облік кількості осіб, які наразі фактично перебувають у полоні. Комісія встановлює факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України за результатами розгляду заяв та наданих заявниками підтверджувальних документів і наданих підтверджень від ЦАР (Центрального агентства з розшуку) МКЧХ у Женеві", - підкреслили у Мінреінтеграції.

В міністерстві звернули увагу на те, що комісія може встановити такий факт тільки в разі надходження відповідного звернення від звільненого з полону або членів сім’ї.

Однак багато утримуваних у полоні осіб або члени їхніх родин не зверталися до Мінреінтеграції - і як наслідок не встановлювали факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Читайте також: Лубінець розповів західним партнерам про нелюдське поводження у Росії з полоненими

"Таким чином, до числа 4337 входять як звільнені з полону особи, так і ті, що продовжують утримуватись у місцях несвободи. Тож його не варто тлумачити як точну кількість осіб, яка на цей момент продовжує перебувати у неволі в РФ", - пояснили у міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, 17 листопада на уряд виділив ще 180,7 млн грн з резервного фонду держбюджету на виплати державної допомоги полоненим та їхнім родинам.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-