Українські суди винесли 66 обвинувальних вироків стосовно російських військових - ОГП

Українські суди винесли 66 обвинувальних вироків стосовно російських військових - ОГП

Укрінформ
Українські суди винесли 66 обвинувальних вироків стосовно російських військових за воєнні злочини, а також порушення законів та звичаїв війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомив під час пресконференції начальник відділу взаємодії з міжурядовими, державними та неурядовими організаціями Департаменту війни Офісу Генпрокурора Олександр Зюзь.

“Наразі підозрюваними у воєнних злочинах та злочинах за фактом порушення законів та звичаїв війни є 450 російських військових, обвинувальні акти направлені до суду відносно 291 військового. І вже стосовно 66 осіб винесені обвинувальні вироки”, - сказав він.

Зюзь також поінформував, що правоохоронці зареєстрували 3378 проваджень за фактом злочинів стосовно дітей. У цих справах 46 особам повідомили про підозру, 32 обвинувальні акти направлені до суду й отримані вироки стосовно 11 осіб, винних у злочинах щодо дітей.

За словами посадовця, досвід українських правоохоронців у розслідуванні воєнних злочинів є унікальним, оскільки жодна з країн не розслідувала цю категорію злочинів під час активної фази бойових дій.

Читайте також: Нацполіція розслідує майже 100 тисяч справ за фактом злочинів військових РФ в Україні

“Десь півтора року ми витратили, щоб зафіксувати те, що відбулося. Останні пів року ми працюємо над певною систематизацією кримінальних проваджень. І останні пів року в правоохоронних органах з’явилися інституційні спроможності розслідувати ці злочини”, - зазначив Зюзь.

Він розповів, що в Офісі генпрокурора аналізують кримінальні провадження і вироки судів у цій категорії справ на предмет того, що потрібно вдосконалити, аби не було претензій і сумнівів у справедливому розслідуванні і судовому розгляді кримінальних справ за фактом воєнних злочинів.

Читайте також: Рух опору «Жовта стрічка» створив чат-бот, щоб фіксувати воєнні злочини РФ на окупованих територіях

За даними Офісу генпрокурора, з часу повномасштабного вторгнення правоохоронці зареєстрували понад 112 тис. воєнних злочинів російських військових, а також понад 16 тис. злочинів проти національної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-