Битва за Україну. День шістсот двадцять третій

Битва за Україну. День шістсот двадцять третій

Укрінформ
Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. ВРУ продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Європейська комісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, в якій рекомендувала Європейській раді відкрити переговори про розширення з Україною і Молдовою - Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії. Єврокомісія також рекомендувала відкрити такі переговори з Боснію і Герцеговиною, за певних умов, і надати статус країни-кандидата для Грузії.

-   Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Єврокомісії, яка рекомендувала розпочати переговори про вступ України в ЄС, зазначивши, що сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок.

Ключові висновки звіту щодо України, які оприлюднила Єврокомісія дивись за посиланням.

-   Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року – сайт ради. Це було вже девʼяте голосування ВР за продовження воєнного стану з початку повномасштабного вторгнення Росії.

-   Комітет у закордонних справах Палати представників американського Конгресу США підтримав більшістю голосів двопартійний законопроєкт про використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні. Тепер документ повинні розглянути у Сенаті – Укрінформ

***

Війна в Ізраїлі

-   Україна успішно евакуювала першу групу з 43 українців із сектору Гази, евакуація триває – президент України. Україна також допомогла евакуювати 36 громадян Молдови.

-   Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не можна дозволити ісламістському руху ХАМАС і далі керувати Газою - NHK

-   Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) у спільній заяві за підсумками дводенної зустрічі в Токіо закликали призупинити бойові дії між Ізраїлем і палестинським угрупованням ХАМАС для доставки гуманітарних вантажів у сектор Гази – Kyodo

-   Вирішення нинішньої кризи на Близькому Сході, спричиненої атакою ХАМАС та подальшою військовою відповіддю Ізраїлю, ймовірно, має передбачати перехідний етап для сектору Газа із введенням туди миротворчих сил ООН - Антоніо Таяні, віцепрем'єр-міністр, міністр закордонних справ Італії

-   Ізраїль не планує "тривалу окупацію" Сектор Гази після війни проти ХАМАС, але він буде нести відповідальність за безпеку у регіоні - Марк Регева, старший радник прем'єр-міністра країни

-   Президент США Джо Байден заявив, що під час телефонної розмови у понеділок попросив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про паузу в бойових діях у секторі Гази – Reuters.

-   Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила що під час нічного авіаудару був ліквідований один із провідних діячів апарату угруповання ХАМАС із виробництва зброї - Times of Israel.

ЦИТАТИ ДНЯ

Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «З часів Майдану Україна досягла значного прогресу щодо структурних реформ і в умовах російської агресії продовжує демонструвати вражаючі результати. Тож Україна довела своє право на початок таких переговорів з ЄС».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Бельгія створила добрий прецедент щодо використання прибутку від нарахувань (на ці активи). Зараз нам необхідна ширша правова основа, ухвалена на рівні Європейського Союзу, яка б дозволила всім країнам-членам, які мають у себе російські суверенні активи, використовувати їх на законних підставах для цілей з відновлення України. Послання є простим – Росія має заплатити».

Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Країни «Групи семи» зосередилися під час міністерської зустрічі в Токіо на питаннях підтримки України й погодили чотири напрями зусиль, необхідні для посилення її обороноздатності, економічної стійкості та пришвидшення євроінтеграції».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українські військові за результатами успішних ударів високоточними ракетами ATACMS 1 листопада по командному пункту угруповання “Дніпро” окупаційної російської армії ліквідували трьох високопосадових полковників з підрозділів ВДВ РФ – ЗМІ

-   Українські війська перекинули обмежену кількість бронетехніки на східний (лівий) берег Херсонської області та продовжують більш масштабні, ніж зазвичай, наземні операції за участю легкого піхотного угруповання приблизно батальйонного розміру – ISW

-   РФ наступає від Куп'янська до Старомайорського, жорстокі бої навколо Авдіївки – Генштаб

-   Росармія наступає на Лимано-Куп'янському напрямку, за добу там відбулося дев’ять бойових зіткнень, ліквідовано 112 окупантів та знищено 48 одиниць техніки ворога, серед яких два танки та вісім бойових броньованих машин - Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю Сухопутний військ ЗСУ

-   Російське командування готується втретє штурмувати Авдіївку, ЗС РФ зосередили навколо Авдіївки 40 тис. військових і продовжують намагання окупувати місто, яке з трьох сторін фактично в напівоточенні, атаки ворога точкові, але щоденні -  Антон Коцуконь,  речник 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка.

-   Міністерство оборони проводить службове розслідування щодо дій військових посадовців, які організували нагородження бійців 128 бригади у Запорізькій області - Тетяна Сап'ян, радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань.

-   Головне управління розвідки Міноборони України разом з представниками руху опору ліквідували у Луганську ексначальника “народної міліції ЛНР”  Міхаіла Філіпоненка, який причетний до організації катівень на окупованих територіях Луганщини і особисто катував військовополонених - пресслужба ГУР МОУ.

-   Державний проєкт "Армія дронів" відправив на фронт понад 900 безпілотників різних типів та модифікацій -  Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр.  Відправлена партія складається з відомих українцям "Мавіків", "Вампірів" та Avenger, а також "секретних" дронів, переваги та характеристики яких поки не розкривають.

***

-   Російська армія вдарила протирадіолокаційною ракетою Х-31П в напрямку одного з портів Одещини - Сили оборони півдня України. Ракета влучила в надбудову цивільного судна під прапором Ліберії, коли воно заходило в порт. Троє членів екіпажу, які є громадянами Філіппін, поранені, один з них — ушпиталений. Лоцман загинув, ще один працівник порту отримав поранення.

-   Запорізька ОВА спростовує заяву окупантів про початок будівництва залізниці, яка має з’єднувати Ростов-на-Дону з окупованим Кримом, зокрема територією захопленої частини Запорізької області - очільник Запорізької ОВА.

-   7 листопада, внаслідок обстрілів вчергове постраждала одна з теплоелектростанцій ДТЕК Енерго у прифронтовій області. На щастя, обійшлося без постраждалих - пресслужба компанії.

-   Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей 5 людей загинуло, 5 дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою співпрацю щодо гарантій безпеки для України і макрофінансової підтримки – ОП.

-   До Києва з неоголошеним візитом прибув міністр транспорту Сполучених Штатів Піт Буттіджедж. Президент Володимир Зеленський обговорив з ним відновлення інфраструктури України та розвиток транспортних можливостей для експорту українських товарів.

-   Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на урядовому рівні Україна виконала всі сім рекомендацій Єврокомісії, а уряд відданий процесу трансформації держави, щоб Україна була рівним, сильним та повноправним членом Європейського Союзу – сайт Уряду

-   НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Holtec International планують збудувати в Україні завод, де вироблятимуться контейнери для відпрацьованого палива з атомних електростанцій - Енергоатом.

-   Рада національної безпеки і оборони доручила Кабінету Міністрів врегулювати питання заборони на експорт українського газу у 2024 році – указ президента. Кабмін також має врегулювати питання гарантованого імпорту вуглеводнів із Каспійського регіону; реконструкцію ТЕЦ, яким управляє Група Нафтогаз, із використанням газопоршневих та газотурбінних установок.

***

Верховна Рада України:

-   підтримала у повторному другому читанні проєкт закону "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України"

-   ратифікувала міжурядову угоду з Молдовою про будівництво автодорожнього мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль – Косеуць.

-   отримала заяву Вадима Гутцайта про відставку з посади міністра молоді та спорту України. Гутцайт планує зосередитись на роботі в Національному олімпійському комітеті України

-   ухвалила в цілому закон щодо надання відстрочки від мобілізації працівникам ДСНС.

ухвалила закон «Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Союзу» .

-   ухвалила закон “Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України”.

***

-   Державне бюро розслідувань розглядає 4 версії загибелі  майора Геннадія Частякова, помічника головнокомандувача ЗСУ, пріоритетною є – нещасний випадок - Тетяна Сапьян, радниця зі стратегічних комунікацій ДБР

-   Київ став членом альянсу розумних міст «Великої двадцятки» - КМДА. G20 Global Smart Cities Alliance – це глобальна спільнота світових лідерів у сфері цифрової трансформації.

***

-   Незважаючи на війну та продовження російських атак на об’єкти критичної інфраструктури, у 2023 році економіка України почала поступово відновлюватися, тож, із допуском певних ризиків, за підсумками року зростання ВВП України може становити від 1 до 3% - висновок МВФ.

-   Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) підписали грантову та кредитну угоди на $550 млн у межах проєкту Світового банку “Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України” (ARISE) - пресслужба Міністерства фінансів.

-   Польські перевізники продовжують блокувати рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: "Ягодин – Дорогуськ", "Рава-Руська – Гребенне" і "Краківець – Корчова" – Андрій Демченко, речник ДПСУ. Україна досі не отримала чітких вимог від польських перевізників, які заблокували три прикордонні переходи на польсько-українському кордоні. Вантажівки до чотирьох діб чекають на в'їзд із Польщі в Україну

-   Фонд держмайна України зареєстрував у державній власності націоналізовану у російського олігарха Андрія Молчанова компанію «Аерок» і готує її до приватизації - пресслужба ФДМУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Велика Британія запровадила нові санкції проти 29 осіб та організацій, які працюють у російських золотодобувному, нафтовому та стратегічному секторах – сайт британського уряду.

-   Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) під час сесії щодо України в рамках дводенної зустрічі в Токіо підтвердили рішучість нарощувати санкційний тиск на Росію та продовжувати підтримку України - Міністерства закордонних справ головуючої на засіданні Японії. Головні дипломати країн «Групи семи» (G7) під час зустрічі в Токіо засудили поставки зброї з Північної Кореї до Росії як такі, що порушують відповідні резолюції Ради Безпеки ООН.

-   Європейський Союз наступного тижня має намір представити 12-й пакет санкцій проти Росії - Жозеп Боррель, високий представник ЄС

-   Оборонна компанія Rheinmetall отримала чергове замовлення від уряду Німеччини на постачання близько 100 тисяч артилерійських мін калібру 120 мм для України - пресреліз виробника. Угода є частиною пакета військової допомоги для ЗСУ на суму 400 мільйонів євро.

-   США запровадили експортні обмеження проти семи фізичних осіб та трьох компаній за постачання електроніки подвійного призначення до Росії - Бюро з питань промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США.

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у міністерському засіданні “Групи семи”, на якому запропонував розглянути спільну політику виробництва та постачання зброї – МЗС.

-   Офіційний Вашингтон висловив розуміння позиції, озвученої Президентом України Володимиром Зеленським, що проведення виборів у країні під час війни – не на часі - Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США

-   Словацький уряд відхилив чотирнадцятий пакет військової допомоги Україні у розмірі 40,3 млн євро – TASR. Пропозицію про виділення нового пакету допомоги Україні підготувало колишнє керівництво Міністерства оборони Словаччини.

-   Третій комітет Генасамблеї ООН схвалив входження України до складу Виконавчого комітету програми Верховного комісара ООН у справах біженців попри шалений опір Російської Федерації - Постпредство України при ООН.

-   Уряд Франції має намір додатково виділити у фонд підтримки України 200 мільйонів євро, щоб українська армія мала можливість продовжити закупівлю французького обладнання - Себастьєн Лекорню, міністр оборони Франції

-   Президент Сполучених Штатів Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін планують провести двосторонні переговори в Сан-Франциско 15 листопада - Kyodo

-   Президент США Джо Байден продовжив на рік санкції проти Ірану, якими блокуються всі активи іранського уряду та центробанку країни у США, запроваджені після захоплення ісламістами заручників в американському посольстві в Тегерані у 1979 році - Білий Дім

ВОРОГ

-   Путін у зверненні до секретарів рад безпеки «співдружності» заявив, що дії деяких держав спрямовані на розхитування "легітимної влади", тому закликав силовиків СНД об'єднатися, щоб не допустити цього та забезпечити "стабільність" - The Moscow Times

-   МВС Росії оголосило у розшук «за кримінальною статтею» суддю Міжнародного кримінального суду (МКС) Серхіо Годінеса, який видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової - ТАСС.

-   Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров хоче бути присутній на Раді міністрів ОБСЄ 30 листопада – 1 грудня у Скоп'є, але його участь все ще під питанням через закритий повітряний простір ЄС для російських літаків - Albanian Daily News

-   Федеральна служба безпеки Росії заявила, що затримала в Бурятії громадянина РФ, який нібито вмовляв російських військовослужбовців переходити на бік Збройних сил України - Центр громадських зв'язків ФСБ Росії

-   У Росії почали підготовку "медіаполіцейських" − фахівців, які виявлятимуть і блокуватимуть "екстремістські та деструктивні матеріали" в інтернеті - "Известия"

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-