Над назвою 10-ї ОГШБ «Едельвейс» працювали шість років - військовий історик

Над назвою 10-ї ОГШБ «Едельвейс» працювали шість років - військовий історик

Укрінформ
Над назвою 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» історики, волонтери та військові працювали 6 років.

Про це кореспонденту Укрінформу в Івано-Франківську розповів керівник експертної групи внутрішніх комунікацій у Міністерстві оборони, військовий історик Василь Павлов.

«Процес погодження почесного найменування бригади «Едельвейс» тривав шість років. Це більше мотиваційне найменування. Коли постало питання обґрунтування назви, то його вигадували в доброму розумінні слова, бо кожна символіка має свою історичну легендаристику. Тоді під керівництвом командира бригади сформували робочу групу, до якої увійшли волонтери, історики, представники бригади», - розповів Павлов.

За його словами, одним із документів для найменування бригади стала історична довідка. У ній йшлося про гірську символіку піхоти - три вершини, квітку едельвейса та перехрещені бартки. У документі описали, що три вершини означають три гори – Маківка, Лисоня і Лопата.

Читайте також: Зеленський отримав шеврон від 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс»

«Це три гори, де у 20-му сторіччі українські війська провели найвідоміші свої операції», - пояснив історик.

Він нагадав, що на горі Маківка відбулась атака Січових стрільців, на Лисоні – оборона, а гора Лопата – це бій УПА з нацистськими окупантами. Провалля між цими горами символічно позначили як Ужоцький і Верецький перевали. «Це перевали, на яких українські Січові стрільці зупинили наступ російських військ. На Верецькому перевалі у 1939 році один з останніх боїв прийняли вояки Карпатської Січі. Була створення легенда знаку, а далі пояснення - на цих горах і перевалах, политих кров’ю, виросли едельвейси. Кожний із цих історичних фактів є правдою, але їх поєднання – символічне», - зазначив Павлов.

Читайте також: Шмигаль обговорив забезпечення штурмової бригади «Едельвейс» із командуванням

Історик наголосив, що жодних паралелей з нацизмом тут не може бути.

«Так, була перша німецька гірськопіхотна дивізія, але вона ніколи не називалась «Едельвейсом». Це пізня радянська легенда. Був у радянському союзі фільм «Вертикаль», у якому звучали пісні Висоцького. І ось одна із цих пісень була присвячена стрільцям з «Едельвейса». На цю дивізію перенесли компас їхнього знаку на кашкеті – квітка едельвейса. Але ця квітка є символом гірської піхоти в усьому світі. Ця квітка є в австрійців, французів, норвежців, поляків. Тобто де є гірськопіхотні частини, всі використовують едельвейс як символ, який не несе жодного негативного елементу», - розповів фахівець.

Він додав, що будь-які закиди щодо назви «Едельвейс» не мають сенсу - їх поширюють росіяни, у яких із символікою проблеми: «У них у багатьох питаннях посилань на тоталітарну символіку набагато більше, ніж в усіх державах разом взятих». За словами Павлова, в роки першої та другої чеченських воєн у складі збройних сил Росії діяв «15-й особый полк специального назначения «Эдельвейс».

Читайте також: Трофеї бійців бригади «Едельвейс» оцифрували для 3D музею бойової слави

10-та окрема гірсько-штурмова бригада «Едельвейс» — військове з'єднання у складі Сухопутних військ Збройних сил України. Базується в Коломиї Івано-Франківської області. Основним призначенням бригади є ведення бойових дій у гірсько-лісистій місцевості. 14 лютого 2023 року, «зважаючи на зразкове виконання покладених завдань під час захисту територіальної цілісності та незалежності України», указом Президента бригаді надано почесне найменування «Едельвейс».

Фото: Телеграм / Zelenskiy

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-