Туреччина, Румунія та Болгарія можуть створити групу з розмінування Чорного моря - Bloomberg

Туреччина, Румунія та Болгарія можуть створити групу з розмінування Чорного моря - Bloomberg

Укрінформ
Туреччина, Румунія і Болгарія планують об’єднати сили для знешкодження мін, які потрапили у Чорне море внаслідок війни Росії проти України.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Три країни-члени НАТО провели закриті переговори і все ще опрацьовують деталі, але можуть створити такий підрозділ вже наступного місяця, повідомили два анонімні чиновники.

За словами цих посадовців, нові сили мають бути цілком мирними і не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО. Одна з цілей місії - показати, що ці три країни здатні вирішити проблему самостійно.

З початку війни союзники по НАТО посилили спостереження і розвідку в Чорному морі, але не морську активність. Туреччина посилається на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише прибережним державам Чорного моря, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, аби запобігти ескалації конфлікту.

Операція з розмінування не пов’язана із діяльністю НАТО, а ці об'єднані сили з розмінування моря стануть першими великими спільними зусиллями членів Альянсу в Чорному морі від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Від урядів Туреччини, Румунії та Болгарії поки не надходило офіційних повідомлень.

Читайте також: Як Україна разом з союзниками вибиває Росію з Чорного моря

Зазначається, що війна Росії проти України все більше загрожує транспортуванню сировини через Чорне море. Обидві країни є великими виробниками зерна, водночас Росія намагається завдати шкоди українському експорту, в той час як частка російської нафти проходить через судноплавні шляхи. Понад два місяці цього року Росія перешкоджала комерційному судноплавству, оголосивши про проведення військових навчань, які зроблять частини болгарських і турецьких виключних економічних зон небезпечними для судноплавства.

Як повідомляв Укрінформ, Велика Британія з посиланням на розвіддані попередила, що Росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-