Близько 450 українців не можуть виїхати з Ізраїлю та сектору Гази - МЗС

Близько 450 українців не можуть виїхати з Ізраїлю та сектору Гази - МЗС

Укрінформ
Із сектору Гази, де тримають активні бойові дії, заявили про бажання виїхати 150 українських громадян, ще близько 300 українців не можуть виїхати з території Ізраїлю через скасування авіарейсів.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”, повідомляє Укрінформ.

“За три доби оперативний штаб МЗС, який був створений для допомоги українцям в Ізраїлі, опрацював понад 700 звернень наших громадян. За минулу добу українські дипломати розшукали 7 українців на півдні країни, які до цього вважалися зниклими. Зараз вони перебувають у безпеці. Також наше посольство допомогло 6 родинам знайти тимчасове житло в Ізраїлі”, – сказав він.

Ніколенко поінформував, що дипломати також займаються українським хлопчиком, якого учора врятували в зоні бойових дій – йому надається медичне лікування, психологічна підтримка і готується його повернення до родичів в Україні.

Що стосується загиблих чи постраждалих українців, речник МЗС зазначив, що після підтвердження загибелі двох українок ситуація не змінилася, дипломати мають інформацію про можливу загибель ще трьох українців – двоє на території Ізраїлю, один на території сектору Гази, але ця інформація поки не підтверджена.

Читайте також: Ізраїль розслідуватиме прорахунки вже після війни - речниця Сил оборони

“Що стосується українців, які звернулися до оперативного штабу у звʼязку з неможливістю залишити Ізраїль через скасування авіарейсів, то тут ми маємо цифру близько 300 громадян на території Ізраїлю, а також 150 українців у секторі Гази, які заявили про своє бажання виїхати з анклаву”, – повідомив Ніколенко.

Він радить громадянам перевіряти можливості залишити країну комерційними авіалініями, адже незважаючи на скасування авіарейсів деякі компанії продовжують літати з Ізраїлю. Паралельно оперативний штаб й інші причетні відомства опрацьовують альтернативні шляхи допомоги нашим громадянам залишити країну, але ситуація в секторі Гази є складнішою, бо там тривають активні бойові дії.

“Будь-який процес вивезення громадян може відбуватися лише за умови відповідної безпеки, якої наразі там немає”, – прокоментував ситуацію в секторі Гази речник МЗС.

Дипломат наголосив, що ізраїльська сторона надає максимально можливу допомогу посольству в тих умовах функціонування, а посольство й оперативний штаб МЗС підтримують звʼязок з поліцією, основними лікарнями та іншими відомствами для отримання інформації про громадян і надання їх допомоги.

Читайте також: В Ізраїлі загинули двоє громадян України

Як повідомлялося, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики вторглися в країну, одночасно завдаючи масованого ракетного удару.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни.

Кількість загиблих внаслідок атак ХАМАСу перевищила 900 осіб. Серед загиблих – двоє громадянок України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-