Дедалі більше російських військових хочуть співпрацювати з Україною - Юсов

Дедалі більше російських військових хочуть співпрацювати з Україною - Юсов

Укрінформ
Дедалі частіше Головному управлінню розвідки Міноборони вдається переконувати російських військових співпрацювати. Після початку повномасштабного вторгнення кількість росіян, які йдуть на контакт з українськими спецслужбами, значно зросла.

Про це у інтерв'ю "24 Каналу" розповів представник ГУР МОУ Андрій Юсов, передає Укрінформ.

За його словами, кількість охочих збільшилася після оприлюднення частини інформації щодо операції "Синиця" з російським пілотом вертольота Мі-8 та операції "Бариня", коли кадровий військовослужбовець переконав 11 інших росіян добровільно здатися в полон.

"Після кожної такої операції росіяни бачать, що Україна дотримується своїх зобов'язань, що Україна – це цивілізована держава, де виконуються Женевські конвенції та працює міжнародне гуманітарне право", - сказав представник ГУР.

За словами Юсова, у росіян є вибір, змога зберегти насамперед життя, звання та військову честь. Він зазначив, що навіть присяга російського військовослужбовця не передбачає вбивство цивільного населення та участі в агресивній війні, тому не обов'язково гинути від куль загородзагонів, ставати мародерами, вбивцями чи воєнними злочинцями, виконуючи накази російського керівництва.

Представник ГУР поінформував, що будь-яка успішна спецоперація потребує кількамісячної та багатопланової роботи. За його даними, операція "Синиця" тривала близько 6 місяців, а операція "Бариня" – 4 місяці.

Юсов розповів, що кожний перехід російського солдата за програмою "Хочу жити" – це окремо відпрацьована операція. За його словами, під час операції "Синиця" російський пілот самостійно вийшов на українські спецслужби. Натомість операція "Бариня" відбулася навпаки: Головне управління розвідки вийшло на лейтенанта Даніїла Алфьорова, заявив він.

"Після моніторингу чергової хвилі мобілізованих, кадрових військових, яких примусово мобілізували, відбувся контакт і він відбувся успішно. Тобто буває по-різному. І більшість тих, хто самостійно виходить на зв'язок", - зазначив Юсов.

Читайте також: В роботі є ще декілька подібних до «Синиці» операцій – ГУР

Представник ГУР сказав, що при здачі в український полон у окупантів переважає не лише бажання жити. Він заявив, що у ході операцій "Синиця" та "Бариня", Кузьмінов та Алфьоров ризикували своїм життям, аби все вдалося.

За його словами, під час операції "Бариня" Алфьоров значною мірою самостійно переконував інших військовослужбовців здатися в полон. Юсов зазначив, що це - дуже ризикована робота, яка проходила завдяки координації з офіцерами ГУР МО.

Він наголосив, що насамперед у людини має бути база критичного мислення.

"А також громадянська позиція, яка відрізняє його від, власне, вбивць, мародерів та гвалтівників", - заявив Юсов.

Читайте також: Юсов розповів деталі спецоперації, під час якої завербували військового РФ

Він сказав, що здача російських військових у полон або перехід на український бік разом з технікою передбачає нагороду згідно з українським законодавством. Відтак, за його словами, для того, аби захистити інтереси українських цивільних громадян та захисників, Україна використовує різну мотивацію супротивника.

Як повідомлялося, Юсов заявив, що ГУР дізналося багато подробиць про російського лейтенанта Данила Алфьорова та дійшло висновку, що із ним можна вийти на контакт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-