Чехія та Україна вже співпрацюють у галузі ВПК - заступник міністра оборони

Чехія та Україна вже співпрацюють у галузі ВПК - заступник міністра оборони

Укрінформ
Чехія вже налагоджує співробітництво з Україною в оборонній галузі, започаткувавши низку проєктів.

Про це сказав перший заступник міністра оборони Чеської Республіки Даніель Блажковець на першому Форумі оборонних індустрій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Блажковець нагадав, що Чехія понад 18 місяців допомагає Україні боротися з варварською російською агресією, від самого її початку, та запевнив, що Прага продовжить підтримувати Україну до самого кінця війни.

При цьому заступник глави чеського оборонного відомства зауважив, що з часом «підтримка переформатувалась від воєнної допомоги через постачання готових озброєнь до планів оборонної промислової кооперації, до якої залучені не лише Збройні сили ЧР і України, але й публічні та приватні компанії у сфері ВПК».

«Нашою стратегію має бути обговорення перспектив трансферу технологій і створення спільних підприємств на території України. Чеська Республіка повністю підтримує цю ідею, в тому числі низкою проєктів, за якими Чехія інтенсивно співпрацює з українськими партнерами», - сказав Блажковець.

Чехія – один із найактивніших прибічників ідеї набуття Україною членства в Організації Північно-Атлантичного договору, зазначив заступник міністра. Він визнав, що це, зрозуміло, пов’язано з певними умовами, зокрема, щодо технічного оснащення. Блажковець висловив переконання, що нинішній форум «може покласти початок процесу трансформації військової техніки, яка стоїть наразі на озброєнні ЗСУ, на сучасні технології за останніми стандартами НАТО».

Читайте також: У Чехії обговорюють мандат на навчання українських військових

Як повідомлялось, у липні цього року Україна та Чехія у рамках візиту до Праги Президента України Володимира Зеленського підписали меморандум щодо військово-технічного співробітництва. Він передбачає спільне виробництво стрілецької зброї та боєприпасів і модернізацію бронетехніки. Також мається на меті підтримка інших проєктів, які реалізують оборонні компанії в обох країнах. Раніше, в червні, МО Чехії повідомило, що на чеському підприємстві VOP CZ ремонтуватимуть українські танки Т-64, які тривалий час знаходилися на зберіганні. Цей проєкт став одним із перших конкретних результатів співпраці після створення так званого оборонного кластеру, який покликаний підтримати створення нових чесько-українських спільних підприємств. Чехія, зокрема, зацікавлена в налагодженні виробництва в себе із залученням українських фахівців. Глава Міноборони Яна Чернохова та інші політики підкреслювали, що така співпраця дасть додатковий поштовх чеській економіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-