Загарбники видають підприємствам на ТОТ «мобілізаційні плани» – омбудсман

Загарбники видають підприємствам на ТОТ «мобілізаційні плани» – омбудсман

Укрінформ
Російські загарбники видають підприємствам на тимчасово окупованих територіях Донецької, Запорізької, Херсонської областей “мобілізаційні плани”.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Фейсбуці.

“Для проходження “військової служби” в російській армії окупанти, за наявними даними, “кличуть” жителів тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Херсонської областей. Цього разу, за інформацією медіа, вони видають підприємствам на ТОТ “мобілізаційні плани”. У них зазначають кількість людей, яких мають скерувати до служби в армії ворога. Окрім цього, в окупованих громадах Запоріжжя створюються “воєнкомати” та центри набору на контрактну службу. Також на ТОТ розсилають SMS-повідомлення із пропозицією долучитися до армії РФ”, - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Загарбники почали мобілізацію на тимчасово захопленій території Запорізької області

Лубінець наголосив, що ворог мобілізує громадян України на ТОТ іще з 2014 року. Цьому передує примусова паспортизація населення, залякування та активна пропаганда військової служби в армії РФ.

"Як омбудсман України я засуджую дії органів країни-агресора щодо примусової мобілізації на ТОТ! Це порушення прав людини! А також – статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка суворо забороняє державі-окупанту змушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах!", - наголосив Лубінець.

Читайте також: Росія готується до нової мобілізації - Збройні сили Канади

За його словами, РФ мобілізує українців навмисно і цілеспрямовано: не тільки щоб змусити громадян воювати проти своєї держави, але й щоб “позбутися” українців.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники намагаються “перевиховати” українських дітей на тимчасово захоплених територіях через мілітаризацію освіти та поширення пропаганди, пов’язаної з війною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-