Російські ЗМІ можуть підбурювати до геноциду в Україні - Комісія ООН

Російські ЗМІ можуть підбурювати до геноциду в Україні - Комісія ООН

Укрінформ
Деякі висловлювання у російських державних та інших ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе під час своєї доповіді Раді ООН з прав людини у Женеві у понеділок.

"Комісія також занепокоєна звинуваченнями у скоєнні геноциду в Україні. Наприклад, деякі висловлювання, що лунають у російських державних та інших засобах масової інформації, можуть становити злочин підбурювання до геноциду. Комісія продовжує свої розслідування з цього питання", - сказав він.

Мьосе також заявив, що Комісія занепокоєна "наявністю подальших численних доказів воєнних злочинів, скоєних російськими збройними силами в Україні". Крім того, проводяться розслідування можливих злочинів проти людяності.

"Під час свого першого мандату Комісія задокументувала частоту і регулярність, поширеність і тяжкість деяких із цих порушень. Наразі Комісія проводить більш детальні розслідування щодо незаконних атак із застосуванням вибухової зброї, нападів на цивільне населення, катувань, сексуального та ґендерно зумовленого насильства, а також атак на об'єкти енергетичної інфраструктури. Ці розслідування також, можливо, допоможуть з’ясувати, чи становлять катування і напади на енергетичну інфраструктуру злочини проти людяності", - повідомив Мьосе.

Читайте також: Російські військові закатували деяких українських жертв до смерті - глава спецкомісії ООН

Зокрема, він поінформував про те, що протягом останніх місяців Комісія задокументувала "атаки із застосуванням вибухової зброї на житлові будинки, медичний заклад, залізничний вокзал, ресторан, магазини та комерційні склади", що призвело до жертв серед цивільного населення, пошкодження або знищення ключових об'єктів, а також перебоїв у постачанні основних послуг та продуктів.

Читайте також: Геноцид у Маріуполі відбувався у трьох формах кримінальних діянь РФ — правозахисник

"Прорив дамби в Новій Каховці 6 червня 2023 року та спричинені ним повені зруйнували або зробили непридатними для проживання сотні будинків, а також призвели до екологічних та економічних наслідків. Комісія розслідує причини цього прориву та його вплив на цивільне населення", - повідомив також голова комісії ООН.

За його словами, увага також була зосереджена на розслідуванні порушень особистої недоторканності в регіонах, які тривалий час перебували під російською окупацією, а саме в Херсонській та Запорізькій областях.

"Комісія зібрала подальші докази того, що застосування катувань російськими збройними силами на підконтрольних їм територіях було широко розповсюдженим та систематичним. Жертвами таких катувань насамперед ставали особи, звинувачувані в тому, що вони є інформаторами українських збройних сил. … У деяких випадках катування застосовувалися із такою жорстокістю, що призводили до смерті жертви", - заявив Мьосе.

Крім того, Комісія встановила, що в Херсонській області "російські солдати ґвалтували та вчиняли сексуальне насильство щодо жінок віком від 19 до 83 років, часто разом із погрозами або вчиненням інших порушень".

Водночас, Комісія продовжує розслідувати окремі ситуації, пов'язані з переміщенням російською владою дітей до РФ.

Комісія заявила, що високо цінує співпрацю з урядом України та висловила жаль з приводу того, що всі повідомлення, адресовані Російській Федерації, залишилися без відповіді.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2022 року було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні за результатами її першого року роботи. У документі повідомлялося, що російською владою було скоєно численну кількість порушень у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у самій РФ. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Також задокументовано випадки невибіркових та непропорційних нападів, незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Зеленський у парламенті Канади: Те, що робить Росія в Україні – це геноцид

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Також було вказано на те, що є обґрунтовані підстави зробити висновок, що вторгнення та напади російських збройних сил на територію і збройні сили України кваліфікуються як "акти агресії проти України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-