Міжнародні юристи готують досьє для МКС про використання Росією голоду як зброї

Міжнародні юристи готують досьє для МКС про використання Росією голоду як зброї

Укрінформ
Юристи-правозахисники у взаємодії з Офісом генпрокурора України готують досьє воєнних злочинів для Міжнародного кримінального суду з обвинуваченнями Росії в навмисному спричиненні голоду.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

«Мета полягає в тому, щоб задокументувати випадки, коли російські загарбники застосовували голод як зброю війни», - зазначається в повідомленні.

Докази передаватимуться до МКС, аби він розпочав судовий процес з висуненням офіційних обвинувачень проти президента РФ Путіна.

У цьому зв’язку старший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан пояснив, що під час повномасштабного вторгнення в Україну «перетворення (Росією – ред.) продовольства на зброю відбувалося в три етапи».

Читайте також: Блокування Росією українського зерна загрожує голодом для 250 мільйонів людей – Мішель

Перший виник, коли деякі українські міста були взяті в облогу, і постачання продовольства до них припинилося. Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 мирних жителів у Чернігові 16 березня 2022 року. Тоді росіяни обстріляли місце, де люди стояли в черзі по хліб і продукти. Інша справа стосується Маріуполя, де було припинено постачання продовольства, а коридори гуманітарної допомоги заблоковані чи розбомблені. Через це люди опинилися в умовах штучного глоду, і їм було дуже важко або неможливо втекти.

Другий етап включає знищення росіянами запасів їжі та води, а також джерел енергії по всій Україні. Вказується, що ці об’єкти були «необхідні для виживання цивільного населення». Такі атаки були «злочинами не за результатом (атак – ред.), а злочинами з наміром», наголошують юристи.

Читайте також: Росія знову почала енергетичний терор, але ми готові - Шмигаль

Третій етап – це спроби Росії запобігти або обмежити експорт українського продовольства. «Ми бачили, як Росія атакувала зернові об’єкти на Дунаї та демонструвала силу в Чорному морі», - пояснив Хан.

Як уточнює видання, у роботі над повним досьє Global Rights Compliance працюватиме з ОГП до кінця наступного. Намір полягає в тому, аби подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, що дозволить третім сторонам передавати інформацію про ймовірні воєнні злочини прокурору Міжнародного кримінального суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-