США передали Україні старовинні артефакти, вивезені через Росію

США передали Україні старовинні артефакти, вивезені через Росію

Фото
Укрінформ
Сполучені Штати передали Україні старовинні артефакти, зокрема, скіфські мечі, частину старовинного списа, кинджал бронзового віку, а також інші предмети історичної спадщини, вилучені під час спроби незаконного ввезення в США з Росії.

Церемонія відбулася в Посольстві України в Вашингтоні в четвер за участі Президента України Володимира Зеленського й міністра внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркаса, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Коли щось повертається в Україну, щось вкрадене Росією, це означає, що в Украіну повертається життя і, що дуже важливо, встановлюється справедливість»,- зауважив Зеленський.

Він подякував американській стороні за багатосторонню підтримку.

Міністр внутрішньої безпеки США, зі свого боку, наголосив, що повернення артефактів в Україну має величезне значення.

«Ці речі представляють спадок країни, її історію, її культуру»,- зауважив Майоркас.

Він підкреслив, що США повертають українцям символи, які надихають та мають значення для українського народу і належать Україні.

США передали Україні старовинні артефакти, вивезені через Росію / Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Предмети старовини, представлені на церемонії, були виявлені в червні минулого року Митно-прикордонною службою США. У одному випадку мала місце спроба незаконного ввезення на американську територію старовинної сокири. Експертиза підтвердила, що це була залізна сокира XVII сторіччя з молотом на задній частині, знайдена раніше в Україні.

Читайте також: У Києві до Дня археолога відкрилася виставка врятованих скарбів

У другому випадку Митно-прикордонна служба США вилучила пакунок із десятьма артефактами, які потрапили в Америку незаконним способом з Росії. Після проведення досліджень експерти встановили, що в пакунку були три залізних сокири XVII сторіччя, три кирки XVII сторіччя, два залізні скіфські мечі-акінаки VI сторіччя до н.е., один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 рр. нашої ери, а також одне бронзове лезо кинджала бронзового віку приблизно 1200-800 рр. до н.е.

У четвер ці артефакти були офіційно повернуті українській стороні.

Як повідомляв Укрінформ, це не перший випадок повернення Україні предметів історичної спадщини, виявлених Митно-прикордонною службою США. Зокрема, у березні цього року в Посольстві України в Вашингтоні відбулася церемонія передачі трьох антикварних мечів скіфської культури, а також крем’яної сокири стародавніх українських пращурів. Ці артефакти були виявлені в рамках програми з контролю за переміщенням культурних цінностей, зразків мистецтва та антикваріату, яка проводилася з липня по вересень 2022 року.

Тоді американські правоохоронці загалом затримали близько двох десятків вантажів, які ввозилися з території Росії й тимчасово окупованих територій України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-