З «вишками Бойка» росіяни втратили постійний розвідконтроль у Чорному морі - експерт

З «вишками Бойка» росіяни втратили постійний розвідконтроль у Чорному морі - експерт

Укрінформ
Росія разом із так званими вишками Бойка втратила й постійний розвідувальний контроль над акваторією Чорного моря.

Про це Українському Радіо заявив військовий експерт Михайло Жирохов, передає Укрінформ.

"Вишки Бойка" були захоплені росіянами ще до великої війни і не використовувалися за прямим призначенням - для видобування газу, а використовувалися для того, щоб здобувати розвідувальну інформацію. На них була встановлена різна розвідувальна апаратура, і час від часу базувалась російська авіація та російські спецпризначенці", – сказав Жирохов.

За його словами, на одній із вишок була розташована радіолокаційна станція "Нева", яка використовувалася окупантами для відстеження судноплавства в акваторії Чорного моря. "Зараз росіяни фактично втратили розвідувальний контроль над акваторією. Одесу та всього далі вони не "бачать", бо в них немає розвідувальних засобів", - зазначив він.

Читайте також: Україна повернула під контроль «вишки Бойка» - ГУР

Коментуючи посилення авіаударів по острову Зміїний, про які повідомляють Сили оборони Півдня, Жирохов зауважив, що Росії дуже важко контролювати акваторію Чорного моря, тому що вони не мають достатніх сил і засобів.

"Чорноморського флоту достатньо для того, щоб уражати цивільну інфраструктуру на території України, але недостатньо, аби контролювати постійно. Тому зараз росіяни у незрозумілому становищі і вдаються до геть незрозумілих військових акцій. Одна з них – це завдавання ударів по острову Зміїний, де постійного гарнізону наших військових немає... Бо з військової точки зору бомбити його немає сенсу", – пояснив експерт.

Читайте також: ГУР показало кадри операції з повернення «вишок Бойка»

Як повідомлялося, Головне управління розвідки Міноборони заявило, що його підрозділи провели спецоперацію, у результаті якої повернули під контроль України “вишки Бойка” - бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі.

10 вересня керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що Росія активізувала тактичну авіацію в напрямку острова Зміїний.

Фото: ГУР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-