На ТОТ росіяни беруть на військовий облік і чоловіків, і жінок — Лубінець

На ТОТ росіяни беруть на військовий облік і чоловіків, і жінок — Лубінець

Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях росіяни беруть на військовий облік не тільки чоловіків, а і жінок, які підпадають під визначення так названих військових професій (у першу чергу лікарів).

Про це уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець сказав під час пресмарафону щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях, передає кореспондент Укрінформу.

“Щодо мобілізації, то (на тимчасово окупованих територіях — ред.) - всіх чоловіків зразу ставлять на військовий облік і, у тому числі, (на військовий облік ставлять — ред.) жінок, які підпадають під визначення так названих військових професій. У першу чергу їх цікавлять лікарі”, - заявив він.

За його словами, Офіс омбудсмана фіксує факти того, що під час проведення так званої фільтрації членів сімей розділяють і окремо тримають чоловіків, окремо - жінок, окремо — дітей, їм задають запитання, а потім співставляють відповід.

Читайте також: На Луганщині росіяни наказали військкоматам пришвидшити примусову мобілізацію - ОВА

“Одним із питань, яке ставлять окупанти нашим громадянам, це, наприклад, чи співали вони вдома українські пісні, чи вивішували український прапор, чи використовували національну українську символіку. Зрозуміло, що якщо громадяни України проживали в Україні, то вони співали, у тому числі, і український гімн”, - сказав Лубінець.

Український омбудсман зазначив, що Офіс уповноваженого фіксує випадки, коли лише із цієї причини громадяни були не просто затримані, а і ув'язнені, і потім дітей або віддавали родичам, якщо такі знаходилися, або, якщо не було родичів, то дітей відправляли на інші території.

“По Донецькій області, наприклад, були зафіксовані факти, коли дітей відправляли у Донецьк, у місце утримання, і в майбутньому ці групи переправлялися на територію РФ”, - заявив уповноважений із прав людини.

У коментарі журналістам Лубінець висловив переконання, що представники української влади як держави України мають відверто спілкуватися з українцями.

“Ми не можемо захистити ваші права на ТОТ. Це реалії фактичні і юридичні. Бо відповідно до міжнародного гуманітарного права, вся відповідальність за громадян, які перебувають на ТОТ, несе держава, яка окупувала ці території. І ми маємо виходити з такого розуміння. Вас там не влаштовує життя — ми це розуміємо. Але юридично і фактично ми не можемо вам допомогти (там — ред.)”, - сказав Лубінець, звертаючись до жителів тимчасово окупованих територій.

Читайте також: У Криму росіяни формують для військкоматів списки студентів-випускників - партизани

Він порадив цим людям знаходити будь-яку можливість і виїжджати звідти — наприклад, через територію РФ, через треті країни тощо.

“Ми розуміємо, що це важко, складно, недешево. Але якщо ви хочете елементарно зберегти своє здоров'я і життя — то виїжджайте, приїжджайте сюди (на підконтрольну українському уряду територію — ред.), і ми будемо чекати, поки не звільнимо ці території завдяки ЗСУ”, - сказав омбудсман.

Як повідомлялося, у Луганській ОВА заявили, що на Луганщині росіяни ставитимуть ув’язнених на військовий облік одразу в колоніях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-