Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят перший

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят перший

Укрінформ
На Мелітопольському напрямку ЗСУ звільнили територію південніше села Роботине та західніше села Вербове

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці  7 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Детективи НАБУ за погодженням керівника САП повідомили колишньому кінцевому власнику ПриватБанку Ігорю Коломойському та п'ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн - пресслужба НАБУ.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен з 6 вересня в Києві

  • зустрівся з Президентом Зеленським – Офіс Президента Зеленського. Сторони обговорили подальші шляхи реалізації Української формули миру. Президент України висловив подяку за роль США в ухваленні декларації «Групи семи» про підтримку України.
  • зустрівся з прикордонниками і відмітив чудову організацію з використання і застосування прикордонниками допомоги, отриманої від США -  мережа Х Блінкена.
  • відвідав село Ягідне у Чернігівській області, де російські окупанти у шкільному підвалі утримували кількасот цивільних - Держдеп США.

- Спільний брифінг державного секретаря США і міністра закордонних справ України. Основне:

  • Державний секретар США заявив, що Сполучені Штати нададуть 1 мільярд доларів допомоги України, яка включає $5,4 мільйона конфіскованих активів російських олігархів - Укрінформ.
  • Експерти з України і США проведуть консультації щодо використання наявних або створення нових міжнародних правових інструментів для звільнення захоплених Росією цивільних заручників - Дмитро Кулеба, глава МЗС України.
  • Україна і США вважають найбільш перспективним у плані зернового експорту дунайський коридор і працюватимуть над його розвитком - Дмитро Кулеба.
  • Американські компанії-виробники зброї візьмуть участь у першому Форумі оборонних індустрій, який відбудеться у Києві - глава МЗС України.

***

- Пентагон виділив Україні новий пакет оборонної допомоги на 175 мільйонів доларів - Міноборони. До пакета увійшло додаткове обладнання для протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкова зброя, зокрема постріли зі збідненим ураном для танків Абрамс, а також інше обладнання.

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання про членство є виключною справою для самої України та всіх союзників по Альянсу, жодна третя сторона, включаючи Росію, не може мати права вето у питаннях розширення НАТО – Укрінформ.

- На пресконференції на тему: «Зустріч Путіна та Ердогана: підсумки й рішення для України» посол України в Туреччині Василь Боднар наголосив, що:

  • Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення роботи «зернового коридору» без Росії, остаточної відповіді наразі немає.
  • Посилення співпраці між Туреччиною і Росією не впливає на українсько-турецькі відносини, у нас вибудувані свої напрямки і пріоритети.
  • Україна наразі не має підтвердження, що запронована Росією тристороння угода з Туреччиною і Катаром про відправлення 1 млн тонн зерна до найбідніших країн буде реалізована.
  • У Туреччині позитивно оцінюють візит президента Реджепа Тайїпа Ердогана до Сочі і не вбачають у цьому жодних іміджевих чи практичних втрат для турецького лідера.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Професійні. Сміливі. Непомітні для ворога. З вами Україна завжди на кілька кроків попереду. Дякую за кожен результат! З Днем воєнної розвідки України!»

Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону: «Ми повністю переконані, що українці використовуватимуть їх (боєприпаси зі збідненим ураном - ред.) відповідально, воюючи за повернення своїх суверенних територій на сході й півночі».

Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони: «Щойно агітатори зайдуть у окопи — ми програємо. Не може агітація бути в окопах, а наші люди перебувають в окопах. А завдання держави досить просте — забезпечити голосування кожного».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони України на Мелітопольському напрямку звільнили територію південніше села Роботине та західніше села Вербове, закріплюються на досягнутих рубежах - Генштаб. За минулу добу на фронті відбулося 39 бойових зіткнень.

- У ніч на 7 вересня російські загарбники атакували Сумську та Одеську області 33 ударними БпЛА типу Shahed-136/131 з північного, південно-східного та південного напрямків, знищено 25 безпілотників - Повітряні Сили ЗСУ.

- Воїни-прикордонники з бригади «Гвардії наступу» на Харківщині підняли український прапор у н.п. Строївка та Тополі в «сірій» зоні поблизу кордону з РФ після розмінування території - Держприкордонслужба.

- Друга лінія оборони росіян у Запорізькій області побудована грамотно, там менше мін та бетонних укріплень, але є не менш потужною - Олександр Штупун, спікер Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- На Таврійському напрямку минулої доби 26 разів атакували позиції Сил оборони. Наші воїни знешкодили 307 російських військових, шістьох із них узяли в полон, знищили три склади боєприпасів і 59 одиниць військової техніки росіян - генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Росіяни перекидають війська з Криму на Запоріжжя та Херсонщину, намагаючись компенсувати свої втрати - Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

- Під Куп'янськом РФ формує ударний кулак із 100 тисяч солдатів, але планування, асиметричні дії та рельєф дозволяють нівелювати перевагу в кількості - Ілля Євлаш, речник Східного угруповання військ.

- Воїни Військово-морських сил ЗСУ знищили два катери російських загарбників, ліквідували 24 окупанти, дві артилерійські системи, дві одиниці автомобільної техніки та 17 квадрокоптерів загарбників - Ліга. Новини.

- У Розвідуправлінні Пентагону вважають, що нещодавні успіхи Сил оборони України дозволяють припустити «реалістичну можливість» прориву решти ліній оборони російських військ до кінця 2023 року -  The Economist.

- Західні критики контрнаступу Збройних сил України повинні змінити акценти і використовувати свою енергію на те, щоб Україна отримала більше військової техніки й озброєння для війни з Росією - генерал Раймунд Анджейчак, начальник Генштабу ЗС Польщі в інтерв’ю Укрінформу.

***

- У Ростові вночі пролунав вибух поблизу штабу Південного військового округу РФ, у Москві уламки дрона впали неподалік міжнародного аеропорту «Жуковський». У Брянську зранку безпілотник пошкодив будівлю вокзалу - росЗМІ.

- У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі були влучання в районі ворожих укріплень, загарбники вивозять своїх загиблих - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. 

***

- 7 вересня російські терористи атакували ударними безпілотниками південь Одещини. Це вже четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів - Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА. Пошкоджені об’єкти цивільної та припортової інфраструктури. Поранено 2 людини.

- Ворог обстріляв Херсон та село Одрадокамʼянка, одна людина загинула, двоє поранено - Роман Мрочко, очільник Херсонської МВА.

- У Керченській протоці ворог тримає 6 катерів та 5 кораблів з метою захисту Кримського мосту - Дмитро Плетенчук, речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

- У Новій Каховці російські загарбники вивозять на територію РФ все обладнання Новокаховського електромеханічного заводу - Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ.

- За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів Донецької, Запорізкої, Харківської, Миколаївської областей, 19 мирних жителів загинули, 45 отримали поранення - дані ОВА.

- Близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуальним насильством або інші форми жорстокого поводження. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час зустрічі зі спеціальною доповідачкою ООН з питань катувань, доктором Еліс Джил Едвардс - Офіс генпрокурора.

- Близько 25 тисяч громадян України можуть перебувати в російському полоні – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

- Від початку повномасштабного російського вторгнення унаслідок підриву на вибухівці загинули 242 людини, з яких 13 дітей - ДСНС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Українські військові розвідники відзначають 7 вересня професійне свято.

- Президент Зеленський

  • привітав українських військових розвідників із святом і вручив державні нагороди - Укрінформ.
  • присвоїв начальнику Головного управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову звання генерал-лейтенанта - сайт глави держави.
  • представив нового міністра оборони Рустема Умєрова колективу Міноборони і заявив, що новий міністр має повернути довіру до міністерства - Телеграм глави держави.

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

  • представив колективу Антимонопольного комітету України новопризначеного керівника Павла Кириленка та зазначив, що нині перед цим органом стоїть важливе завдання - створення сприятливих умов для ведення бізнесу та вільної конкуренції - Твіттер глави уряду.

  • виступив онлайн на конференції «Створення кращого майбутнього в турбулентному світі» у Вільнюсі, де заявив, що викликом для світу є не лише війна, але й путінська Росія - Урядовий портал.

***

- Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни турецьку Şişecam Group, яка продовжує вести бізнес з Росією та залишається найбільшим у РФ експортером скла - НАЗК.

- Вищий антикорупційний суд продовжив термін тримання під вартою колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 млн гривень застави - ВАКС.

***

- У проєкті держбюджету-2024 не передбачено збільшення податків - Сергій Марченко, міністр фінансів.

- Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу українських відомств щодо внесення 20 об'єктів на території України в Міжнародний список культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом - МКІП.

- Внаслідок підриву дамби Каховської гідроелектростанції Україна втратила 35-40% запасів прісної води - Ігор Сирота, гендиректор ПрАТ «Укргідроенерго». Воду, що втрачена, Україна могла би споживати протягом року.

***

- Агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг АТ «Укрзалізниця» на рівні «CC», врахувавши кращі результати роботи перевізника у першому півріччі 2023 року - пресслужба УЗ.

- У системі Prozorro.Продажі відбулося вже понад 5,8 тис. успішних аукціонів з продажу та оренди землі, на яких було залучено 1,67 млрд грн - АТ «Prozorro.Продажі».

- Фонд гарантування отримав ₴620 мільйонів від продажу лота з ТРЦ «Магелан» - пресслужба Фонду.

- Фонд державного майна України продав на торгах Мурафський кар’єр у Вінницькій області за 25 млн грн - ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі зі Спікером Палати громад Парламенту Канади Ентоні Ротою закликав канадський парламент ухвалити резолюцію про довгострокову програму військової допомоги Україні - Фейсбук українського парламенту.

 Адміністрація президента США Джо Байдена планує незабаром передати Україні нову партію касетних снарядів після успішного застосування їх на полі бою проти російських загарбників - The New York Times.

- Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що після розвитку портових коридорів Балтійського моря можна буде пропускати до 10 млн тонн українського зерна щорічно - Delfi.

- Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) сьогодні оголосила про старт проєкту «Латвія для Чернігова: Відновлення соціальної інфраструктури» - В'ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

- Сполучені Штати нададуть українським правоохоронцям 190 броньованих автомобілів (MRAP) - Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Вірменія передала Україні понад 1000 девайсів на потреби освіти - Міносвіти.

- Глобальний фонд надасть Україні на 2024-2026 рр. грант на $165 мільйонів для програм профілактики, виявлення та лікування резистентного туберкульозу - МОЗ.

- На саміті ініціативи Трьох морів у Бухаресті 6 вересня 2023 року перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що:

  • Україна почала експортувати зерно через морські порти Хорватії - пресслужба Мінекономіки.

  •  Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор'я» - Мінекономіки. Країна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в рамках ініціативи.

***

- Лідери країн G20 погодилися надати Африканському союзу, до якого входять 55 країн, статус постійного члена Групи - Bloomberg.

- Європа вдвічі випередила Сполучені Штати за обсягом обіцяної допомоги України. Основною причиною цього є новий механізм ЄС «Український фонд» розміром 50 мільярдів євро, а також взяття країнами багаторічних зобов'язань - УНН.

- Єврокомісія опублікувала методичні рекомендації для бізнесу щодо того, як не стати співучасниками обходу санкцій проти Росії, ведучи торгівлю з третіми країнами – «Європейська правда».

- «Сірі зони» в Європі мають перетворитися на «червоні лінії» для Путіна, адже він повністю ігнорує систему безпеки - Курт Волкер, колишній спецпредставник у справах України.

- Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російського прапора не може бути на Олімпійських іграх-2024 у Парижі, поки Росія скоює воєнні злочини - Le Monde.

- Уряд Сполучених Штатів у координації з Великою Британією запровадив санкції проти одинадцяти осіб, які є частиною російської кіберзлочинної групи Trickbot - Мінфін США.

- Тютюновий концерн British American Tobacco (BAT) уклав угоду про продаж бізнесу в Росії та Білорусі консорціуму, який очолив місцевий менеджмент - РБК.

- Ілон Маск минулого року таємно наказав відключити Starlink поблизу Криму, щоб зірвати українську атаку на військово-морський флот РФ - CNN.

ВОРОГ

- У російському СІЗО за звинуваченням у хабарництві перебуває генерал-майор Костянтин Огієнко, донедавна командувач 1-ю армією протиповітряної та протиракетної оборони особливого призначення, що захищає небо над Москвою - «Коммерсант».

- На колишній військовій базі ПВК «Вагнер» в африканському Малі знайшли три безпілотники турецького виробництва Bayraktar - росЗМІ.

- Роскомнагляд у РФ за пів року заблокував майже мільйон сайтів – «Коммерсант».

- РФ вивела у рамках ротації практично всі свої підрозділи з Білорусі - Держприкрдонслужба.

- У РФ військовослужбовців строкової служби залучають до виконання обов’язків із посилення кордону на території Бєлгородської та Курської областей - ГУР Мінборони.

- Дефіцит пального, що утворився в Росії, може зупинити збирання врожаю і сівбу озимих. Якщо тиждень тому йшлося про високі ціни на пальне, то тепер його немає взагалі - Дмитро Патрушев, міністр сільського господарства РФ.

- На московському заводі «Салют», що виготовляє корабельні радари, сталася пожежа, загоряння сталося на складі мікроелектроніки на третьому поверсі. - Telegram-канали Mash і База.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-