Армія РФ з позиції другої за потужністю у світі нині є другою в Україні – Столтенберг

Армія РФ з позиції другої за потужністю у світі нині є другою в Україні – Столтенберг

Оновлено
Укрінформ
Збройні сили України важко, але просуваються вперед, проривають укріплення Росії та звільняють свою землю, доводячи, що російська армія, яка раніше вважалася другою у світі за потужністю, перетворилася нині у другу в Україні.

Про це у Брюсселі під час виступу на спільному засіданні Комітету із закордонних справ та Підкомітету з безпеки й оборони Європарламенту сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українці вирішили розпочати наступ. Тому що мають намір звільнити свою землю. І вони досягають прогресу. Ймовірно, не настільки великого, на який ми сподівалися, але вони поступово повертають території, навіть по кількасот метрів на день. Те, що українці повертають землю, означає, що росіяни цю землю втрачають. Ми маємо пам’ятати про початковий пункт: російська армія була колись другою найсильнішою у світі. Нині російська армія є другою по силі в Україні», - сказав керівник НАТО.

Він зауважив, що було зрозумілим, що цей контрнаступ буде важким і кривавим, оскільки Росія змогла звести ешелоновані лінії оборони, з траншеями, протитанковими перешкодами, з усіма цими «зубами дракона» та із величезною кількістю мін на полі бою.

«Це важка боротьба, коли мають бути прорвані оборонні лінії російських сил. Українці просуваються вперед, і це вражає. Вражає мужність, відданість, рішучість українських солдатів, які зробили це можливим», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг привітав зусилля союзників у наданні F-16 Україні

Він нагадав: коли у лютому минулого року розпочалося повномасштабне вторгнення, численні експерти говорили, що Київ впаде за кілька днів, а Україна - упродовж тижнів. Українці довели, що ці експерти помилилися. Українці виштовхують російських загарбників, звільняючи свої землі, - північні райони навколо Києва, на сході – навколо Харкова, і продовжують звільняти території на півдні країни.

«Ті самі експерти зараз дорікають на недостатню швидкість наступу. Реальність в тому, що українці перевищують очікування знову й знову. Ми маємо пам’ятати про нашу відповідальність їх підтримувати. Ми можемо надавати їм поради, але саме українські командири будуть ухвалювати важкі рішення на місцях. Не варто, сидячи тут, у Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО або будь-де, говорити їм, як треба воювати. Це їх завдання, вони ризикують своїм життям, а ми лише підтримуємо їх», - підкреслив Столтенберг.

Як повідомлялося, сьогодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг взяв участь у спільному засіданні Комітету із закордонних справ та Підкомітету з безпеки й оборони Європарламенту, під час якого були обговорені найважливіші питання європейської та світової безпеки.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-