Зеленський про гарантії безпеки від союзників: Зі США має бути модель, схожа на ізраїльську

Зеленський про гарантії безпеки від союзників: Зі США має бути модель, схожа на ізраїльську

Укрінформ
У двосторонніх договорах про гарантії безпеки мають міститися питання зброї, санкцій, фінансів, однак з кожною країною перелік може бути інший.

Зі США має бути найпотужніший документ, розповів Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Наталії Мосейчук, повідомляє Укрінформ.

«Там (у договорах про гарантії безпеки – ред.) повинні бути і санкції, і зброя, фінанси, ППО, літаки – меню велике, але різний клієнт, скажімо так. Зі Сполученими Штатами це буде більш потужний двосторонній договір, з Британією - сильний. Є держави, які просто не мають зброї, але (мають – ред.) фінанси, серйозні санкції у разі повторення агресії», - зазначив він.

Читайте також: Україна значно збільшила виробництво «Стугни», «Корсарів» та «Нептунів» – Зеленський

Зеленський не виключив, що договір зі США може бути схожий на ізраїльську модель гарантій безпеки від американців.

«Зі США у нас, напевно, буде саме така модель – ізраїльська, там, де є і зброя, і технології, і тренування, і фінанси тощо. Начебто ізраїльська, але інша держава у нас й інший ворог», - пояснив Президент.

Він також запевнив, що у разі зміни президента у США договір продовжуватиме діяти, оскільки документ має бути обов’язково ратифікований Конгресом, а в європейських країнах – їхніми парламентами.

Зеленський наголосив, що Україна не відмовляється від НАТО, а гарантії безпеки діятимуть на шляху України до Альянсу.

Читайте також: Україна почала переговори з Канадою щодо документа про безпекові гарантії – Зеленський

Водночас очікуване запрошення України в НАТО глава держави назвав «політичним, кінцевим рішенням світу, де ми є в геополітиці».

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбувся саміт НАТО. Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили "Спільну декларацію про підтримку України".

До Спільної декларації про підтримку України приєдналися вже 28 країн, з деякими з них вже розпочато переговорний процес щодо укладання двосторонніх угод про безпекові гарантії для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-